fbpx
on air now

Words & Music: Scrambled – Arnold Marinissen


home

Componist Arnold Marinissen maakt speciaal voor Words & Music een nieuw stuk. Hij laat zich leiden door Burroughs, die (in 1968) een kort fragment van zijn stem opnam en de opname in stukjes van fracties van een seconde sneed. Deze stukjes veranderde hij van volgorde. De oorspronkelijke woorden verdwenen, maar nieuwe woorden ontstonden.

Experiment van auditieve chirurgie

De theorie van Burroughs

Volgens Burroughs controleren de massamedia luisteraars en toeschouwers door de scrambled-techniek toe te passen. Nieuws wordt vermengd met TV-series, beursberichten, reclame, uitlatingen, pop tunes, slogans en jingles. Oorspronkelijke associaties en verbindingen worden verbroken en nieuwe verschijnen. Daarmee wordt de luisteraar gemanipuleerd. Twijfel je aan de effectiviteit van deze technieken: ze worden gebruikt door de CIA en andere veiligheidsdiensten.

Hoe maakt een muziekstuk zichzelf tot het onderwerp van auditieve chirurgie, en wat brengt dit teweeg bij publiek en musici?

Scrambled bestaat uit 3 trio’s en 3 sound scouts, de trio’s opereren soms zelfstandig, soms samen. Elk trio heeft een eigen sound scout.

De hele dag verzamelen de sound scouts geluiden van het festival: omgevingsgeluiden, gesprekken, nieuwsfragmenten etc, alles wat ter plekke en op dat moment voorbij komt. Dat doen ze met analoge recorders en digitale media. Festivalgangers zelf kunnen ook audio bijdragen. ’s Avonds bij de uitvoering komt alles bij elkaar. De musici spelen en hun muziek wordt verweven met de opnames. Het verzamelde materiaal wordt deels afgespeeld met de recorders waarmee het werd opgenomen, deels elektronisch versleuteld in real-time vermengd met de muziek van de trio’s. Het vreet in op de instrumentale muziek van Scrambled.

Het resultaat en effect… dat beleven we op 3 september.

Meer over Arnold Marinissen.

Musici:
Evert Weidner hobo
David Kweksilber saxofoon
Koen Kaptijn trombone
Pauline Post piano
Joey Marijs slagwerk
Astrid Haring harp
Liesbeth Steffens altviool
Sebastiaan van Halsema cello
Eva Euwe contrabas

Soundscouts:
Daniel Bolba, Arieh Chrem, Finn Cooney

met steun van Fonds Podiumkunsten