fbpx
on air now

Words & Music: Recital (for Cathy) – Luciano Berio


home

Verwarring en chaotische taferelen. De waanzin neemt langzaam maar zeker bezit van de zangeres.

Eléonore Lemaire in Recital for Cathy

Dubbel cut up effect

De Italiaanse componist Luciano Berio schreef Recital (for Cathy) voor zijn toenmalige echtgenote, stemkunstenaar Cathy Berbarian. Het is een halve eeuw oud, maar nog altijd een indrukwekkende tour de force. De performance gaat over een zangeres die een recital geeft maar haar pianist komt niet opdagen. Ze begint toch, zonder begeleiding, maar stopt weer om de pianist te zoeken. Dan begint ze te praten maar onderbreekt zichzelf met een potpourri van fragmenten. Er komt van alles langs: muziek van Bach, Ravel, De Falla, Poulenc, Stravinsky, Schönberg, Schubert… Naarmate het recital vordert, wordt het steeds chaotischer en de zangeres waanzinniger. De componist gebruikt hier de cut up techniek in volle omvang.

Speciaal voor Words & Music wordt de live-uitvoering dubbel ge-cut-upt. Regisseur Romain Bischoff zet een muziektheatervoorstelling op de planken waarin de performance van de langzaam waanzinnig wordende zangeres, overtuigend gespeeld door Eléonore Lemaire, zich vermengt met filmprojectie en realtime filmopnames van wat zich backstage en op het podium afspeelt. Wat gebeurt er echt en wat speelt zich af in het hoofd van de zangeres die de grip op de werkelijkheid verliest….

Een coproductie van Silbersee & Asko|Schönberg.

Over de componist

Luciano Berio (1925-2003) studeerde compositie aan het conservatorium van Milaan en was later professor aan de befaamde Juilliard School in New York. Het gebruik van muzikale en literaire citaten en allerlei soorten volksmuziek is kenmerkend voor zijn werk. Hij experimenteerde met een breed scala aan vormen. Zo schreef hij zowel kamermuziek, composities voor orkesten en vocalisten als elektronische muziek. Voor zijn vrouw Cathy schreef hij meerdere stukken.

Over Silbersee

Silbersee is een caleidoscopisch gezelschap. Een enigszins chaotische familie van zielsverwanten rond zanger en boerenzoon Romain Bischoff. Geworteld in opera, maar met de ramen en deuren wijd open voor eigenzinnige talenten uit de meest uiteenlopende genres en disciplines. Met de stem als oer-instrument geeft Silbersee klank aan dat wat gehoord moet worden. De ambities voor de toekomst zijn groot. In 2027 wil het gezelschap enkel nog klimaatpositief produceren.

Credits

Componist: Luciano Berio
Zang: Eléonore Lemaire
Regie en concept: Romain Bischoff
Concept: Fedor Teunisse
Dirigent: Gregory Charette
Live camera: Bowie Verschuuren
Scenografie en Lichtontwerp: Floriaan Ganzevoort 
Geluidstechniek: Koen Keevel
Bewegingscoach: Juliëtte van Ingen 
Video by The X
VJ-video remix: Noortje van den Eijnde 
Musici:
Marieke Franssen fluit
Evert Weidner hobo
David Kweksilber klarinet
Anna Voor de Wind klarinet
Daan van Koppen saxofoon
Arthur Kerklaan trompet
Koen Kaptijn trombone
Yiannis Bontis trombone
Floris van Daalen trombone (alleen in film)
Pauline Post toetsen
Emiel Janssen toetsen
Tim Sabel toetsen
Kimball Huigens toetsen
Joey Marijs slagwerk
Joseph Puglia viool
Liesbeth Steffens altviool
Sebastiaan van Halsema cello
Eva Euwe contrabas