fbpx
on air now

Words & Music: Recital for Cathy – Luciano Berio


Verwarring en chaotische taferelen. De waanzin neemt langzaam maar zeker bezit van de zangeres.

Eléonore Lemaire in Recital for Cathy

Dubbel cut up effect

De Italiaanse componist Luciano Berio schreef Recital for Cathy voor zijn toenmalige echtgenote, stemkunstenaar Cathy Berbarian. Het is een halve eeuw oud, maar nog altijd een indrukwekkende tour de force. De performance gaat over een zangeres die een recital geeft maar als ze opkomt blijkt de pianist er niet te zijn. Ze begint toch, zonder begeleiding, maar stopt weer om de pianist te zoeken. Dan begint ze te praten maar onderbreekt zichzelf met een potpourri van fragmenten. Er komt van alles langs: muziek van Bach, Ravel, De Falla, Poulenc, Stravinsky, Schönberg, Schubert… Naarmate het recital vordert, wordt het steeds chaotischer en de zangeres waanzinniger. De componist gebruikt hier de cut up techniek in volle omvang.

Speciaal voor Words & Music wordt de live-uitvoering dubbel ge-cut-upt. Op het podium wordt de zangeres op de huid gezeten door een camera. Dat drijft de waanzin nog meer ten top.

Door Eléonore Lemaire en Asko|Schönberg

Over de componist

Luciano Berio (1925-2003) studeerde compositie aan het conservatorium van Milaan en was later professor aan de befaamde Juilliard School in New York. Het gebruik van muzikale en literaire citaten en allerlei soorten volksmuziek is kenmerkend voor zijn werk. Hij experimenteerde met een breed scala aan vormen. Zo schreef hij zowel kamermuziek, composities voor orkesten en vocalisten als elektronische muziek. Voor zijn vrouw Cathy schreef hij meerdere stukken.

Credits

Componist: Luciano Berio
Zang: Eléonore Lemaire
Regie: Romain Bischoff
Dirigent: Gregory Charette
Musici live: ntb
Film:
Musici film: Marieke Franssen, Evert Weidner, David Kweksilber, Daan van Koppen, Yiannis Bontis, Floris van Daalen, Pauline Post, Emiel Janssen, Tim Sabel, Kimball Huigens, Joey Marijs, Joseph Puglia, Liesbeth Steffens, Sebastiaan van Halsema, Eva Euwe