fbpx
on air now

Words & Music: Opéra pour insectes – Luke Deane & Julie Gilbert


home

Klimaatcrisisdrama in 16 minuten.
Jonge actievoerders van Extinction Rebellion graven een gat in het asfalt met onvoorziene gevolgen.

Op het koude asfalt van de parkeergarage van Muziekgebouw aan ‘t IJ ontvouwt zich in ruim een kwartier een sciencefiction- meets klimaatcrisisdrama in Opéra pour insectes. Voor de muziek en het libretto lieten componist Luke Deane en schrijfster Julie Gilbert zich inspireren door de sciencefiction filmklassieker Twelve Monkeys, op zijn beurt weer geïnspireerd door La Jetée.

In het verhaal graven jonge actievoerders van Extinction Rebellion een gat in het asfalt met onvoorziene gevolgen. Het gat verzwelgt alles op aarde, op één man na. Hij dwaalt de woestijn in en ontdekt enkele insecten. Hij onderzoekt of hij met hen kan samenleven, maar overlijdt. De insecten reanimeren zijn lichaam, waarmee ze een boodschap terug in de tijd sturen om de mensheid te waarschuwen voor het op handen zijnde ongeluk.

Muziekfilm

Opéra pour insectes werd gemaakt in een Europees samenwerkingsverband, waarin componisten aan schrijvers werden gekoppeld met de opdracht samen een nieuw stuk te maken. Voor Words & Music is het werk verfilmd in een speciale enscenering.

Credits

Componist: Luke Deane, auteur: Julie Gilbert
Keren Motseri sopraan
Anne Trombetta sopraan
Tiemo Wang zang
Joey Marijs dirigent
David Kweksilber klarinet
Daan van Koppen saxofoon
Yiannis Bontis trombone
Wiek Hijmans elektrische gitaar
Wilco Oomkes accordeon
Sebastiaan van Halsema cello
Eva Euwe contrabas

met steun van Fonds Podiumkunsten