fbpx
on air now

Uitreiking Nederlandse Muziekprijs 2023


aan bariton Raoul Steffani

okt 13 2023

Raoul Steffani is de kersverse winnaar van de Nederlandse Muziekprijs. De prestigieuze prijs is de hoogste onderscheiding die het Fonds Podiumkunsten, namens het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap toekent aan een musicus werkzaam in de klassieke muziek. Op deze avond presenteert Steffani met Asko|Schönberg een programma waarin hij uiteenlopende facetten van zijn stem laat horen. 

Na afloop ontvangt Steffani de prijs uit handen van staatssecretaris voor Cultuur en Media Gunay Uslu.

De commissie zegt over de bariton: ‘Raoul Steffani zingt niet enkel, maar hij spreekt en communiceert via de muziek met zijn publiek. Dictie, verstaanbaarheid, taalgevoel, en vooral een zeer eigen en persoonlijke klanksignatuur karakteriseren zijn optredens. Hij reikt zijn tekst zingend aan zijn publiek en trekt de zaal naar zich toe op een zeer expressieve en persoonlijke wijze’.

 

Steffani zocht de laatste jaren verdieping in de muziek uit de barok en het Weense fin de siècle. In de solocantate Ich habe genug van Bach staat het achttiende-eeuwse beeld van de dood als verlossing en het eeuwige leven centraal. In de liederen van Hans Pfitzner en Alma Mahler wisselen melancholie en extase elkaar af. Daarnaast diende Bach als inspiratiebron voor werken van Sofia Goebaidoelina en Anton Webern.

Johann Sebastian Bach

Cantate Ich habe genug BWV 82

Sofia Goebaidoelina

Reflections on the theme B-A-C-H

Hans Pfitzner

Drie liederen (arr. Henk de Vlieger)

Anton Webern

Passacaglia op. 1 (arr. Reinbert de Leeuw)

Alma Mahler-Werfel

Fünf Lieder (arr. Jorma Panula)

Asko|Schönberg

Raoul Steffani bariton
Ed Spanjaard dirigent

Foto: Raoul Steffani door Dana van Leeuwen

Word Vriend van Asko|Schönberg en steun onze uitvoeringen. Lees hier meer

okt. 13 2023

vrijdag

20:15

Amsterdam

Muziekgebouw aan ‘t IJ