fbpx
on air now

Tread on the Trail


World Minimal Music Festival

apr 9 2015

Tread on the Trail componeerde Terry Riley in 1965, een jaar na zijn befaamde In C. Net als In C kan Tread on the Trail worden uitgevoerd door een variabel aantal musici op vrij te kiezen instrumenten. Hoewel het werk veel ruimte biedt voor improvisaties, hebben de vijf delen onderling meer muzikale samenhang dan In C.
De fascinerende repetitieve muziek klinkt als heen en weer bewegende dansers die steeds uit evenwicht lijken te raken. Ook de twee andere composities in dit concert klinken als bijna zelfstandig draaiende mechanieken. De ritmes in Hindemiths Kammermusik nr. 1 uit 1922 lijken op een geolied machientje, waarvan de tandwielen onverstoorbaar door blijven malen. In De Snelheid van Louis Andriessen blijft het slagwerk onstuitbaar versnellen; minimal music die de aandacht met een geweldige aantrekkingskracht gevangen houdt. 

Funk is volgens Maarten van Norden ‘strakke zestienden op de beat, met kleine ritmische verschuivingen’. Hij kan het weten, toen hij zijn muziekcarrière begon luisterde hij voornamelijk naar funk. ‘De ritmische oriëntatie van de funk is toch diep in mij blijven zitten’. Funk Variations is geschreven in opdracht van Asko|Schönberg. Het werk bestaat uit vier delen. Het 1e deel onderzoekt het ‘We got the funk’-motief. In deel 2 en 3 gaat het over ritmische verschuiving en poly-ritmiek, terwijl deel 4 weer een heftige minimal-structuur heeft.

Funk Variations is tot stand gekomen met ondersteuning van het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

nb Ticket voor dit concert is inclusief toegang voor late night concert om 23.00 uur.

 

Artists

PAUL HINDEMITH
Kammermusik No. I 
TERRY RILEY
Tread on the Trail 
LOUIS ANDRIESSEN
De snelheid
MAARTEN VAN NORDEN
Funk Variations

ASKO|SCHÖNBERG
Studenten Conservatorium van Amsterdam
dirigent Reinbert de Leeuw

 

Word Vriend van Asko|Schönberg en steun onze uitvoeringen. Lees hier meer

apr. 9 2015

donderdag

20:15

Amsterdam

Muziekgebouw aan ‘t IJ