fbpx
on air now

Trage fries

home

apr 12 2012

Harrison Birtwistle zoekt graag inspiratie in monumentale thema’s als Grieks drama, oeroude rituelen en antieke mythen. Slow Frieze voor piano en ensemble sluit naadloos aan op die verbeeldingswereld. De ‘fries’ uit de titel – een decoratieve bovenrand van een klassieke zuil – wordt verklankt door de houtblazers. Die mogen vrij kiezen uit een overdaad aan melodische frasen en versieren zo een robuuste klankpilaar van koper, strijkers en potig pianowerk. Let op de solist van de avond, Pierre-Laurent Aimard: in Antara van George Benjamin, een hommage aan het karakteristieke timbre van Zuid-Amerikaanse fluitinstrumenten, verruilt hij de vertrouwde vleugel voor een keyboard. 
De Amerikaans avant-garde componist George Antheil schreef een stuk voor een ongewone bezetting (fluit, fagot, trompet, trombone en altviool). De jonge Australische Kate Moore, die de fijne kneepjes van het toondichterschap bij Louis Andriessen en Martijn Padding leerde, luister de avond op met een wereldpremière.
Lees de programmatoelichting.

De compositie van Kate Moore is mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten.
Dit concert maakt deel uit van de multidisciplinaire programmareeks Actueel, Avontuurlijk, Aangrijpend, met het thema “Layers”. Een samenwerkingsinitiatief van het Koninklijk Concertgebouworkest, zie http://www.aaaserie.nl
Dit concert wordt live uitgezonden op Radio 4 (KRO). 

 

Artists

CHARLES IVES 
From the Steeples and the Mountains 
GEORGE ANTHEIL 
Symfonie voor vijf instrumenten
GEORGE BENJAMIN 
Antara 
KATE MOORE 
Days and Nature  (wereldpremière) 
HARRISON BIRTWISTLE 
Slow Frieze

ASKO|SCHÖNBERG
dirigent
Etienne Siebens
piano
Pierre-Laurent Aimard

 

Word Vriend van Asko|Schönberg en steun onze uitvoeringen. Lees hier meer

apr. 12 2012

donderdag

20:15

Amsterdam

Muziekgebouw aan ‘t IJ