fbpx
on air now

Touch the Cloud – twee wereldpremières


Nieuw werk van Kurtág en Voronov

home

jan 16 2020

Asko|Schönberg heeft al decennialang een intensieve samenwerking met de Hongaarse componist György Kurtág. Een tastbaar bewijs daarvan is het album met Kurtágs volledige ensemblewerk, dat jubelend werd onthaald en met een Edison Klassiek bekroond.

Arrangeur Olivier Cuendet maakte op verzoek van de meester zelf een vrijere versie van zijn meesterlijke …concertante… opus 42 uit 2003. Oorspronkelijk een orkestwerk maar vanavond klinkt voor het eerst de ensembleversie. Hartstochtelijke muziek, waarvoor Kurtág in 2006 de prestigieuze Grawemeyer Award kreeg.

De tweede première komt van de Rus Valery Voronov (1970). De ouverture van het stuk was onder de titel Touch the Cloud te horen tijdens het concert voor de 80ste verjaardag van Reinbert de Leeuw. Voronov is een groot bewonderaar van De Leeuwen omgekeerd heeft De Leeuw zich beijverd om een hele generatie Russische componisten hier een podium te geven, waarvan Voronov tot de jongere garde behoort. Het nu voltooide volledige werk Acqua Alta, uitgevoerd door Asko|Schönberg en het Nederlands Kamerkoor, heeft Venetië als middelpunt. Voronov gebruikt teksten uit de klassieke en moderne wereldliteratuur. De componist zelf hierover: ‘Dit stuk gaat over de onmetelijkheid van de oceaan, inclusief de oceaan van herinnering, die ontstaat uit al die verschillende tekstfragmenten als echo’s uit “vorige levens”.’ 

NB In tegenstelling tot eerdere berichtgeving dirigeert Reinbert de Leeuw dit concert niet omdat hij het rustiger aan gaat doen.

 

Acqua Alta, ‘Dedicated to Reinbert de Leeuw’ – Opdracht Asko|Schönberg & Muziekgebouw, met steun van Ammodo en Vrienden van Asko|Schönberg en Muziekgebouw

*) The performance of …concertante… will be supported by Pro Helvetia.

György Kurtág

...concertante... (wereldpremière ensembleversie, bew. Olivier Cuendet)

Valery Voronov

Acqua Alta (wereldpremière)

Asko|Schönberg

Nederlands Kamerkoor

Peter Rundel dirigent
Hiromi Kikuchi viool
Ken Hakii altviool

Word Vriend van Asko|Schönberg en steun onze uitvoeringen. Lees hier meer

jan. 16 2020

donderdag

20:15

Amsterdam

Muziekgebouw aan ‘t IJ