fbpx
on air now

The Garden


Componist Richard Ayres en kunstenares Martha Colburn scheppen een magische wereld

13 sep 10 nov 2018

The Garden, een gloednieuw werk voor zanger en ensemble, over een man die uit ontevredenheid met zijn leven begint te graven in zijn tuin naar het naar het middelpunt van de aarde.

Uit eerder werk werd al duidelijk dat de Brit Richard Ayres een grote fascinatie heeft voor het imaginaire, het theatrale en irreële. Liefst gecombineerd met gezonde dosis zwartgallige humor. Zie hier de basis voor The Garden. Een ontevreden man gaat op zoek naar betekenis. Hij graaft een gat in zijn tuin en reist naar het midden van de aarde. Onderweg ontmoet hij allerlei wonderlijk wezens. Hij stuit echter op de hel en gaat teleurgesteld de hele weg terug, door naar de hemel, om uiteindelijk zichzelf weer in zijn eigen tuin terug te vinden.
De tuin der lusten van Hieronimus Bosch en Dante’s La Divina Commedia vormden duidelijk een inspiratiebron voor Ayres. Zijn muziek is al even gevarieerd en onbegrensd als het verhaal. Ayres bedient zich van de meest uiteenlopende stijlen en maakt onder meer gebruik van elektronica. De Australische/Amerikaanse bas Joshua Bloom zingt de rol van de man en alle figuren die in het verhaal voorkomen.
De animaties bij de The Garden zijn van de hand van kunstenares Martha Colburn. Hiervoor maakte ze honderden inkt- en waterverftekeningen die samen met muziek en tekst een magische wereld tevoorschijn toveren. 
Richard Ayres studeerde compositie bij Morton Feldman en Louis Andriessen en schreef The Garden in opdracht van Asko|Schönberg en London Sinfonietta.

De pers over The Garden:

‘Ongebreidelde fantasie in de achtertuin’ (****) Trouw
 
‘Asko|Schönberg maakt er een feest van’ (****) de Volkskrant
 
‘The Garden van componist Richard Ayres klinkt alsof Frank Zappa postuum The hitchhiker’s Guide to the Galaxy op muziek heeft gezet.’ (****) NRC Handelsblad

De Groene Amsterdammer tipt The Garden als één van de voorstellingen in het nieuwe seizoen die u niet mag missen:  ‘In zijn extatische onberekenbaarheid doet Ayres het meest denken aan Janácek, maar dan met humor. En aan Ives, een andere Ives met de software van honderd jaar later, een metaverzamelaar. Zoals Ayres al in 1997 zei: ‘Vooruitgang is volgens mij het heruitvinden van tradities.’ Hij zuigt ze met een scheef oor op en spuugt ze ‘half-remembered’ met windkracht twaalf weer uit. ‘Ik laat dingen toe die anderen waarschijnlijk zouden weglaten. Sommige componisten proberen humor en verdriet uit hun muziek te filteren. Ik denk dat ik op een bepaald moment besloot muziek en leven niet te scheiden.’

 

 

Artists

RICHARD AYRES
The Garden *) (opdracht Asko|Schönberg en London Sinfonietta)

*) met steun van Fonds Podiumkunsten

ASKO|SCHÖNBERG
dirigent Bas Wiegers
bas Joshua Bloom
video-artiest Martha Colburn
Het werk van Martha Colburn is tot stand gekomen met steun van het Amsterdams Fonds voor de Kunst & Mondriaan Fonds

Programma zonder pauze

 

Word Vriend van Asko|Schönberg en steun onze uitvoeringen. Lees hier meer

Binnenkort
Geweest

nov. 10 2018

zaterdag

21:00

Den Bosch

Theater aan de Parade

sep. 13 2018

donderdag

20:15

Amsterdam

Muziekgebouw aan ‘t IJ