fbpx
on air now

Tehillim

home

mrt 31 2011

Minimal music is al lang losgegroeid van de gelijknamige Amerikaanse beweging uit de jaren zestig. In die tijd experimenteerden kunstenaars met extreme reductie van hun materiaal en provoceerden zo een nieuwe manier van luisteren en kijken. De beperkingen die zij zichzelf oplegden leverden een weelde aan nieuwe vormen, kleuren en ritmes op – en vaak ook een venster op onbekende kunsttradities uit Azië en Afrika.
Minimalist-van-het-eerste-uur Steve Reich actualiseerde zijn werkwijze in de afgelopen decennia voortdurend maar bleef intussen trouw aan zijn heldere, strakke spel met herhaalde motieven. Zo ook inTehillim uit 1981, de bij vlagen bijna pop-achtige ‘psalmensymfonie’ waarin hij voor het eerst zijn lyrische talent toonde. Reichs werk, sterk beïnvloed door repetitieve muziek uit Afrika, staat hier in de context van bewerkingen van muziek uit Kameroen en nieuw Nederlands en Amerikaans werk.

Dit concert maakt deel uit van de multidisciplinaire programmareeks Actueel, Avontuurlijk, Aangrijpend, met het thema “Out of Control!”. Een samenwerkingsinitiatief van het Koninklijk Concertgebouworkest, zie http://www.concertgebouworkest.nl/aaa

Zie ook Radio 4 Eigentijds

 

Artists

JULIA WOLFE 
Combat de boxe (wereldpremière) (met film van Charles Dekeukeleire)
JOEY ROUKENS 
Scenes from an Old Memory Box  (wereldpremière)
ARNOLD MARINISSEN
Flûtes des monts Mandara,  bewerking van muziek uit Kameroen
STEVE REICH 
Tehillim

ASKO|SCHÖNBERG 
SYNERGY VOCALS
dirigent
Clark Rundell
scenografie
Carel Kuitenbrouwer

 

Word Vriend van Asko|Schönberg en steun onze uitvoeringen. Lees hier meer

mrt. 31 2011

donderdag

20:15

Amsterdam

Muziekgebouw aan ‘t IJ