fbpx
on air now

Stairway to Music: Scala for Ernestine


Afscheid harpiste Ernestine Stoop

mei 27 2023

Oud en splinternieuw werk met de persoonlijke samenwerking met de componist hoog in het vaandel.

Stairway to Music van Asko|Schönberg en het Muziekgebouw is een intieme luisterervaring van ca. 45 minuten op de trappen van het Muziekgebouw. Deze keer heeft het programma ook een persoonlijke tint. Harpiste Ernestine Stoop neemt na ruim 40 jaar afscheid van het ensemble en stelde een programma samen waarin ze haar tijd bij Asko|Schönberg samenbalt tot twee essentiële werken, een van het begin en een van het eind van deze 40 jaar.

 

Het eerste stuk is het Trio pour flûte, alto et harpe van Debussy. Een logische keuze omdat Ernestine dit gestudeerd heeft bij de harpist die het nog met Debussy zelf studeerde (Pierre Jamet). De korte lijn met de componist is essentieel.

Aansluitend gaat Riflesso sulla scala, voor dezelfde bezetting, in première. Richard Rijnvos schrijft dit stuk speciaal voor Ernestine. Ernestine hierover: ‘het was al een tijdje een wens van Richard om een ‘zuster compositie’ te schrijven bij het Trio pour flûte, alto et harpe van Debussy. Ik houd heel erg van dit trio en van Richards muziek. Heb al in meerdere stukken van hem gespeeld.’ Ook hier is de directe samenwerking met de componist heel belangrijk: ‘Richard stuurt mij fragmenten en dan stuur ik een opname terug. Daarna gaan we live aan de gang.’

Daarmee is de cirkel rond.

Claude Debussy

Sonata for flute viola and harp

Richard Rijnvos

Riflesso sulla scala - Wereldpremière, tot stand gekomen met steun van Fonds Podiumkunsten

Ernestine Stoop harp
Jana Machalett fluit
Martine van der Loo fluit
Frank Brakkee altviool

Word Vriend van Asko|Schönberg en steun onze uitvoeringen. Lees hier meer

mei. 27 2023

zaterdag

17:00

Amsterdam

Muziekgebouw aan ‘t IJ