fbpx
on air now

Stairway to Music: Reinbert de Leeuw


Op Reinberts geboortedag

home

sep 8 2021

Intieme luisterervaring op de trappen van het Muziekgebouw.

De nieuwe serie Stairway to Music van Asko|Schönberg en het Muziekgebouw is een intieme luisterervaring van 30 minuten op de trappen van het Muziekgebouw, geïnspireerd op een verhaal dat werd verteld op de afscheidsbijeenkomst van de begin 2020 overleden dirigent/pianist Reinbert de Leeuw.

Als Reinbert in zijn appartement piano speelde, namen de bewoners van zijn appartementencomplex in stilte plaats in het trapportaal om te luisteren. Ongemerkt deelde de musicus zijn klanken met het hele gebouw en de bewoners. Een ongekende intimiteit waarin afstand juist de ervaring versterkt.

 

Deze speciale editie van Stairway to Music is op de geboortedag van Reinbert de Leeuw en helemaal in zijn geest. Op het repertoire staat muziek van geliefde componisten van De Leeuw en recent werk. De Leeuw beijverde zich altijd voor het ontwikkelen van nieuw werk en dat mag vandaag zeker niet ontbreken. De belangrijkste gemene deler is dat het gaat om muziek die je hoe dan ook niet onberoerd laat.
EXTRA
Deze avond wordt, voor en na het concert, de eerste video van de nieuwe online-serie Stairway tot Music – an anthology filmed on unique locations vertoond. Deze eerste is wel op een heel speciale locatie opgenomen: de trap van het appartementencomplex waar Reinbert woonde. Onze violist speelt Sequenza VIII van Luciano Berio. Zie ook vanaf 8 september askoschoenberg.nl/stairway.

 

Het Muziekgebouw vraagt om een coronatoegangsbewijs, lees hier wat er nodig naast een concertkaartje.

 

Olivier Messiaen

Appel interstellaire

Robert Zuidam

Déploration

Koen Kaptijn

B[L]OOM solo voor rechte tuba

György Ligeti

Zehn Stücke für Bläserquintett

Asko|Schönberg

Fotograaf: Marco Borgreve

Word Vriend van Asko|Schönberg en steun onze uitvoeringen. Lees hier meer

Binnenkort
Geweest

sep. 8 2021

woensdag

21:00

Amsterdam

Muziekgebouw aan ‘t IJ

sep. 8 2021

woensdag

19:00

Amsterdam

Muziekgebouw aan ‘t IJ