fbpx
on air now

Spiegelpaleis


Schuberts Octet als object van verlangen

home

28 30 nov 2017

Spiegelpaleis is een avondvullend kamermuziekwerk met live-elektronica en spreek/zangstem.

NB aansluitend cd-presentatie Jan van de Putte (zie onderaan).
Klaas de Vries, één van de grote Nederlandse componisten van nu, liet zich leiden door de vraag ‘in welke richting de westerse gecomponeerde muziek zich zou moeten ontwikkelen’. Een onbeantwoorde vraag die dit werk actueel maakt. 
In Spiegelpaleis strijden twee tegengestelde richtingen met elkaar. De ene richting leidt naar steeds welluidender muziek en de andere naar steeds schrillere, dissonante klanken. Schuberts Octet speelt in het hele stuk een rol als object van verlangen. Door de tegengestelde ontwikkeling komen de twee richtingen in steeds groter contrast tot elkaar te staan en wordt het verlangen naar het tonale paradijs (Schubert) steeds sterker. De Vries legt hiermee op fraaie wijze een link tussen de laat-romantische en hedendaagse muziek. 
De zangstem wordt vervuld door Gerrie de Vries. Ook violiste en dochter Jellantsje de Vries speelt in het Spiegelpaleis. Daarnaast is er een belangrijke rol voor de live-elektronica. Ter plekke worden delen opgenomen om later in het stuk, vaak  vervormd, weer te vermengen met wat  op het podium gespeeld wordt. Een soort spiegelfunctie die in het hele werk verweven is.
Het Parool prees het Spiegelpaleis, waarvan een deel eerder werd uitgevoerd, in een 5-sterrenrecensie als ‘een grootst monument voor de intelligentie, de fantasie, de eruditie, […] en de goede smaak’. U hoort in dit concert de première van het volledige stuk.

Bamboleamos no mundo, CD-presentatie
Op 30 november verschijnt de cd Bamboleamos no mundo van Jan van de Putte, door Asko|Schönberg olv Reinbert de Leeuw mmv Barbara Hannigan (sopraan), Barbara Kozelj (mezzosopraan), Keren Motserii (sopraan), Katharine Dain (sopraan) en Cappella Amsterdam. De eigenzinnige componist Jan van de Putte, winnaar van de Matthijs Vermeulenprijs, werkte sinds 2006 aan deze omvangrijke cyclus op gedichten van de Portugees Fernando Pessoa.

Na het concert Spiegelpaleis in Muziekgebouw aan ’t IJ zal de presentatie plaatsvinden in de Foyer. Barbara Kozelj (mezzosopraan), Keren Motserii (sopraan) zingen een duet van de cd en Jan van de Putte signeert.

 

Artists

KLAAS DE VRIES
Spiegelpaleis

ASKO|SCHÖNBERG
spreek-en zangstem Gerrie de Vries
live-elektronica René Uijlenhoet

 

Word Vriend van Asko|Schönberg en steun onze uitvoeringen. Lees hier meer

Binnenkort
Geweest

nov. 30 2017

donderdag

20:15

Amsterdam

Muziekgebouw aan ‘t IJ

nov. 28 2017

dinsdag

20:15

Rotterdam

De Doelen – Jurriaanse Zaal