fbpx
on air now

Schönberg, Berg & Knussen


Wonderschone instrumentatiekunst van drie meesters

home

nov 14

Who is afraid of… Arnold Schönberg?  Asko|Schönberg eert zijn naamgever vanavond met een programma waarin superieure instrumentatiekunst de gemene deler is.

Schönbergs populaire Kammersinfonie nr. 1 is een vroeg meesterwerk dat nog hoorbaar wortelt in de negentiende eeuwse componeertraditie, al kraakt de tonaliteit hier en daar in haar voegen. Hoor hoe zijn fijnzinnige componeerwerk navolging krijgt van zijn leerling Alban Berg én de onlangs veel te jong gestorven Oliver Knussen, een dierbare vriend van Asko|Schönberg en het Muziekgebouw.

 

Schönberg koos voor zijn kamersymfonie een ongebruikelijke bezetting, met tien blazers en slechts vijf strijkers. Deze vernieuwing werd door velen gevolgd, waaronder Alban Berg. Diens fijnzinnige Kammerkonzert vraagt zelfs om een ensemble van dertien blazers, met piano en viool als solisten. Berg schreef het werk ter gelegenheid  van Schönbergs vijftigste verjaardag. Sluitstuk van het programma is het wonderschone requiem Songs for Sue uit 2006 dat Knussen componeerde na de dood van zijn vrouw.

Arnold Schönberg

Kammersymphonie No.1, op. 9

Oliver Knussen

Requiem - Songs for Sue, op. 33

Alban Berg

Kammerkonzert

Asko|Schönberg

Michael Wendeberg dirigent
Pierre Laurent Aimard piano
Joseph Puglia viool
Katrien Baerts sopraan

Word Vriend van Asko|Schönberg en steun onze uitvoeringen. Lees hier meer

nov. 14

donderdag

20:15

Amsterdam

Muziekgebouw aan ‘t IJ

€37,50€47
Tickets