fbpx
on air now

Schatkamer György Kurtág


De wereld van Kurtág met muziek en interviews

home

feb 16 2023

In de reeks Schatkamer neemt Asko|Schönberg je mee op reis naar de parels uit de 20e-eeuwse muziek aan de hand van live muziek, boeiende gastsprekers en beeld- en geluidsfragmenten.

Deze editie belicht de bijzondere wereld van György Kurtág, de Hongaarse componist die bekend staat als de meester van de miniaturen. Zijn stukken bestaan uit korte, zeer expressieve en intense fragmenten, die ieder een wereld oproepen vol details met grote zeggingskracht.

Asko|Schönberg werkt al decennialang intensief samen met de Hongaarse componist György Kurtág en heeft een grote expertise opgebouwd in het uitvoeren van zijn werk. Het album met Kurtágs volledige ensemblewerk, een historisch document waar het ensemble samen met Reinbert de Leeuw jarenlang aan heeft gewerkt, wordt wereldwijd geprezen en werd met een Edison Klassiek bekroond.
<&nsbp>
De musici van Asko|Schönberg spelen verschillende composities van Kurtág en van componisten die hem inspireren. Zangeres Gerrie de Vries vertolkt What’s the Word, een belangrijk stuk in Kurtágs oeuvre, maar nadat de zangeres waarvoor hij het had geschreven was overleden, achtte het onuitvoerbaar, omdat hij niemand in staat vond die het kon uitvoeren zoals hij het bedoelde. Totdat Reinbert de Leeuw hem een opname met Gerrie de Vries liet horen; Kurtág was direct overtuigd.

De Vries zal ook geïnterviewd worden, net als Renee Jonker, die een hechte band ontwikkelde met Kurtág. Als slagwerker bij verschillende ensembles werkte hij veel met hem samen en eind jaren negentig organiseerde hij een tweejarig verblijf in Nederland. Hieruit ontstond een langdurige vriendschap.

Deze Schatkamer György Kurtág vormt de perfecte warm-up voor het Kurtág Festival van het Muziekgebouw (7 t/m 11 mrt 2023), zie onze concerten …quasi una fantasia…en Vocale sleutelwerken van Kurtág.

György Kurtág

What is the word
Brefs Messages

Franz Schubert

Der Doppelgänger

Anton Webern

Vier Stücke für Violine und Klavier op. 7

Ron Ford

The war in heaven

Asko|Schönberg

Gerrie de Vries zang
Renee Jonker gast
Huib Ramaer presentator

Word Vriend van Asko|Schönberg en steun onze uitvoeringen. Lees hier meer

feb. 16 2023

donderdag

20:15

Amsterdam

Muziekgebouw aan ‘t IJ