fbpx
on air now

Saariaho Festival openingsconcert


Componiste van het menselijke en sprookjesachtige

home

mrt 13 2025

In de zomer van 2023 overleed Kaija Saariaho op zeventigjarige leeftijd. Ze was op het hoogtepunt van haar roem en werd geëerd als de componist die het modernisme weer een even menselijk als sprookjesachtig gezicht gaf. Het Muziekgebouw eert haar met het Saariaho Festival waarin twee concerten van Asko|Schönberg .

Asko|Schönberg zet meteen een begin- en een eindpunt neer in het openingsconcert van het Saariaho Festival. Graal théâtre voor viool en ensemble uit 1994 was een van Saariaho’s eerste succeswerken en het trompetconcert Hush uit 2023 is haar zwanenzang. Het concert geschreven voor jazztrompettist Verneri Pohjola is op te vatten als een reis door haar leven. Een indringend werk dat in deze ensembleversie nog meer indruk maakt.

 

‘Elk concert is een portret van de persoon voor wie het geschreven is’, zei Kaija Saariaho over Hush. Ook Graal théâtre, haar eerste concert, is zo’n portret, geschreven voor Gidon Kremer. Inmiddels hebben Asko|Schönberg en violist Joseph Puglia het werk zo vaak gespeeld dat het geheel eigen is geworden. Mooi detail: de belangrijke trompetpartij in Graal théâtre keert terug in Hush, haar laatste concert.

Kaija Sariaaho

Hush, trompet concert Nederlandse première
Graal Théâtre
Solar

Asko|Schönberg

Ernest Martínez Izquierdo dirigent
Joseph Puglia viool
Verneri Pohjola trompet

Word Vriend van Asko|Schönberg en steun onze uitvoeringen. Lees hier meer

mrt. 13 2025

donderdag

20:15

Amsterdam

Muziekgebouw aan ‘t IJ

€37,50€47
Tickets