on air now

Reich/Richter


Minimal Music Festival

11 mrt 12 apr 2023

Het Minimal Music Festival (MMF) opent met de Nederlandse première van de hypnotiserende audiovisuele ervaring Reich/Richter. Twee van de grootste levende kunstenaars in hun eigen disciplines bundelen hun krachten: Steve Reich, grondlegger van minimal music en een vaste waarde in het MMF, en Gerhard Richter, die tot de top van de naoorlogse beeldende kunst behoort.

De première van het werk in New York in 2019 was een triomf. Scenograaf Theun Mosk, gastcurator van het vorige MMF, ontwerpt voor de eerste Nederlandse uitvoering een uniek decor dat bezoekers helemaal onderdompelt.

 

Voor de filmcomponent van Reich/Richter werkte Richter nauw samen met cineast Corinna Belz, die zijn schilderijen tot leven brengt op bewegend beeld. Je ziet hoe kleurexplosies tot horizontale strepen evolueren en omgekeerd, via een procedé van delen, spiegelen en herhalen. Reich hanteert dezelfde techniek in zijn partituur, die teruggrijpt op zijn systematische succeswerken uit de jaren 70. De muzikale uitvoering is in de best mogelijk handen bij sterpercussionist Colin Currie en ensemble in residence Asko|Schönberg. Het ensemble buigt zich ook over Reichs klassieker Four Organs uit 1970.

 

Reich/Richter is een samenwerking tussen Asko|Schönberg, UNUSUAL SUSPECTS en Muziekgebouw aan ’t IJ.

Bryce Dessner

Tromp Miniature for marimba and crotales

Steve Reich

Four Organs

Steve Reich

Reich/Richter

Asko|Schönberg

dirigent
Corinna Belz film
Theun Mosk van Ruimtetijd podiumbeeld

Word Vriend van Asko|Schönberg en steun onze uitvoeringen. Lees hier meer

mrt. 11 2023

zaterdag

20:15

Concertgebouw Brugge

mrt. 12 2023

zondag

20:15

Concertgebouw Brugge

apr. 12 2023

woensdag

20:15

Amsterdam

Muziekgebouw aan ‘t IJ

€31€39
Tickets