fbpx
on air now

Reich/Richter 2025


Minimal music en kleurexplosies

24 mrt 11 apr 2025

In Reich/Richter bundelen twee van de grootste levende kunstenaars in hun eigen disciplines de krachten: Steve Reich, grondlegger van minimal music en Gerhard Richter, die tot de top van de naoorlogse beeldende kunst behoort. De Nederlandse première bij het Minimal Music Festival in 2023 was in een mum van tijd twee keer uitverkocht.

Scenograaf Theun Mosk ontwierp het bijzondere decor waarbinnen filmmaakster Corinna Belz de schilderijen van Richter tot leven brengt in bewegend beeld. Je ziet kleurexplosies tot horizontale strepen transformeren en omgekeerd, via een procedé  van delen, spiegelen en herhalen. Reich gebruikt dezelfde techniek in zijn partituur . Achter de projectie zijn de musici soms wel zichtbaar en soms niet. Beeld en geluid verweven zich hierdoor op unieke wijze met elkaar. Naast Reich/Richter klinken ook twee beroemde klassiekers van Reich: Clapping Music en Four Organs.

 

De pers over dit concert
Parool: …een revelatie. Achter een doorzichtig filmdoek zaten de musici, vóór hen speelde zich een vormspektakel af langs alle kleuren van de regenboog. … De soepele muziek leek de patronen aan te moedigen om zich caleidoscopisch te vermenigvuldigen, en kon intens rood of vaalblauw klinken, à la Richters penseel. Mooi.

 

Volkskrant ****: Reich/Richter van Asko Schönberg is een fysieke ervaring in optima forma. …. …soms steekt het, soms klinkt hij kabbelend glad en filmisch – contrasten zoals alleen het Asko Schönberg die kan aanbrengen. Kleurenblind en bedwelmd weet je: minimal music is een fysieke ervaring.

 

NRC ****: Het openingsconcert Reich/Richter van Asko|Schönberg verkocht zo snel uit dat er een extra uitvoering werd gepland. Prachtig…

 

Reich/Richter  is een samenwerking tussen Asko|Schönberg en UNUSUAL SUSPECTS.

Steve Reich

Clapping music
Clapping Music
Reich/Richter

Asko|Schönberg

Colin Currie dirigent, slagwerker
Gerhard Richter beelden
Corinna Belz film
Theun Mosk / Ruimtetijd podiumbeeld

Word Vriend van Asko|Schönberg en steun onze uitvoeringen. Lees hier meer

Binnenkort

mrt. 24 2025

maandag

0:00

Den Haag

Amare

mrt. 29 2025

zaterdag

20:15

Nijmegen

Concertgebouw de Vereeniging

€12,50€32,50
Tickets

apr. 3 2025

donderdag

20:15

Amsterdam

Muziekgebouw aan ‘t IJ

€36€45
Tickets

apr. 5 2025

zaterdag

0:00

Tilburg

Theaters Tilburg

apr. 8 2025

dinsdag

19:00

Utrecht

TivoliVredenburg

€32
Tickets

apr. 8 2025

dinsdag

21:00

Utrecht

TivoliVredenburg

apr. 11 2025

vrijdag

0:00

Heerlen

Parkstad Limburg Theaters

Geweest