on air now

…quasi una fantasia…


Kurtág Festival

mrt 8 2023

Voor György Kurtág heeft iedere noot een onvoorstelbaar gewicht. Met eenvoudige middelen creëert hij klankwerelden die je de adem benemen. Asko|Schönberg werkt al decennia intensief met Kurtág samen en is het aangewezen ensemble om de schatten in Kurtágs muziek bloot te leggen

Voor de sublieme cd-box met zijn complete ensemblemuziek oogstte Asko|Schönberg in 2017 internationaal lof. De opnames zouden er niet gekomen zijn zonder de inzet van Kurtág-kenner Reinbert de Leeuw. Het grootste compliment kwam van de notoir strenge Kurtág zelf, die de opnames uitbundig prees.

 

Vanavond treden dezelfde topsolisten aan als op die cd’s. Elliot Simpson laat zijn gitaar mysterieus fluisteren in het elegische Grabstein für Stephan. Pianist Tamara Stefanovich en cellist Jean-Guihen Queyras schitteren in het veelkantige Dubbelconcert. Voor sommige stukken, zoals het compacte meesterwerk …quasi una fantasia…, verspreiden de musici zich door de hele zaal, met totale onderdompeling in klank als gevolg. Asko|Schönberg combineert Kurtágs muziek met werken van twee van zijn voorbeelden, Leoš Janáček en Anton Webern.

György Kurtág

Dubbelconcert op. 27 nr. 2
…quasi una fantasia… op. 27 nr. 1
Grabstein für Stephan op. 15c
Brefs Messages op. 47

Leoš Janáček

Sonate 1.X.1905 (bew. Reinbert de Leeuw)

Anton Webern

Passacaglia op. 1 (bew. Reinbert de Leeuw)

Asko|Schönberg

Tamara Stefanovich piano
Jean-Guihen Queyras cello
Elliot Simpson gitaar
Lin Liao dirigent

Word Vriend van Asko|Schönberg en steun onze uitvoeringen. Lees hier meer

mrt. 8 2023

woensdag

20:15

Amsterdam

Muziekgebouw aan ‘t IJ

€34,50€43
Tickets