fbpx
on air now

Pessoa Cyclus


Reinbert de Leeuw dirigeert Jan van de Puttes grootse Pessoa Cyclus

home

mrt 5 2016

Jan van de Putte werkt sinds 2006 aan een omvangrijke cyclus op gedichten van de Portugees Fernando Pessoa, die onder verschillende namen schreef. Het laatste deel beleeft zijn première in de NTR ZaterdagMatinee, in een integrale uitvoering van de cyclus die Jan van de Putte schreef in opdracht van Asko|Schönberg.

Voor de teksten heeft de componist vooral geput uit de werken van Álvaro de Campos, het heteroniem waaronder Pessoa romantische gedichten schreef. Uma só divina linha is een ode aan de nacht, die begint met geheimzinnige klanken en gefluisterde woordflarden waarin zich gaandeweg een samenhang ontwikkelt. In Addiamento wil de dichter zich voorbereiden op het overdenken van de stap waardoor hij een krachtdadiger persoon zou kunnen worden. De muziek is ongehaast, al breekt nervositeit over al dat uitstellen door het schijnbaar onverstoorbare oppervlak. Bamboleamos no mundo bezingt een opgewekte innerlijke leegte die verwordt tot manische zelfbeschouwing. Net als in de eerste twee delen is de muziek spaarzaam, maar uiterst expressief. Het vierde deel Insónia voltooit de reis naar binnen, in de meest uitgebreide bezetting – een sopraan en een mezzosopraan, koor en ensemble.

NB Wegens ziekte zal sopraan Elin Rombo niet aan dit concert kunnen deelnemen. Wij zijn blij Katharine Dain bereid te hebben gevonden haar te vervangen.

 

Artists

JAN VAN DE PUTTE
Uma só divina linha
Addiamento
Bamboleamos no mundo
Insónia (Wereldpremière) *)

ASKO|SCHÖNBERG
CAPPELLA AMSTERDAM
dirigent Reinbert de Leeuw
sopraan Keren Motseri
sopraan Katharine Dain
mezzosopraan Barbara Kozelj

*) Tot stand gekomen met financiële steun van het Fonds Podiumkunsten.

 

Word Vriend van Asko|Schönberg en steun onze uitvoeringen. Lees hier meer

mrt. 5 2016

zaterdag

13:30

Amsterdam

Concertgebouw, Grote Zaal