fbpx
on air now

Omtrent de Kammersymphonie (Amsterdam)


Hoeksteen van de nieuwe muziek

mei 18 2017

In 1906 schreef Arnold Schönberg zijn baanbrekende Kammersymphonie nr. 1, een sleutelstuk van de moderne muziek dat componisten tot op de dag van vandaag inspireert. De bezetting van tien blazers en vijf strijkers – een symfonieorkest op zakformaat – legde de basis voor de later zo bloeiende ensemblecultuur.

In 1992 componeerde John Adams zijn hierop geïnspireerde Chamber Symphony, waarin hij een chromatische klankwereld paart aan cartooneske filmmuziek. Speciaal voor dit concert schreef de jonge componist Jan-Peter de Graaff een nieuw werk. Anders dan Schönberg focust hij op melodische en ritmische ontwikkeling. Rimpelingen is een soloconcert voor cello en ensemble. De solist is onze eigen cellist Hans Woudenberg, die met de uitvoering van deze nieuwe compositie afscheid neemt na ruim 40 jaar in het ensemble te hebben gespeeld. Het zwelgend romantische Pianokwartet van Gustav Mahler illustreert het decadente Weense fin-de-siècle waarvan Schönberg afscheid nam met zijn Kammersymphonie.

NB dit programma (met Schönbergs Variationen über ein Rezitativ ipv Mahlers Pianokwartet is op woensdag 17 mei te zien in het Musis, Arnhem.

 

Artists

ARNOLD SCHÖNBERG
Kammersymphonie nr 1
JOHN ADAMS
Chamber Symphony 
JAN-PETER DE GRAAFF 
Rimpelingen (wereldpremière, opdracht Asko|Schönberg en Gaudeamus)
GUSTAV MAHLER 
Pianokwartet in A mineur

ASKO|SCHÖNBERG
dirigent Etienne Siebens
cello Hans Woudenberg

Het werk van Jan-Peter de Graaff is tot stand gekomen met financiële steun van de Stichting Vrienden Nederlandse Muziek. 

 

Word Vriend van Asko|Schönberg en steun onze uitvoeringen. Lees hier meer

mei. 18 2017

donderdag

20:15

Amsterdam

Muziekgebouw aan ‘t IJ