fbpx
on air now

Oestvolskaja Festival

mei 29 2011

Op 27, 28 en 29 mei 2011 organiseren Asko|Schönberg en Muziekgebouw aan ’t IJ een hommage aan de componiste Galina Oestvolskaja (1919 – 2006). De Petersburgse Oestvolskaja, leerling van Sjostakovitsj, genoot weinig waardering voor haar werk in de Sovjet-Unie. Een groot deel van haar leven bracht zij in afzondering door, waardoor haar muziek pas laat buiten de Sovjet-Unie werd ontdekt en erkend, en in het westen geïntroduceerd. 
Gedurende het driedaagse festival zijn er concerten en documentaires en op vrijdag 27 mei wordt een internationaal symposium gehouden in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam. Kijk ook bij de andere concertdata. Alle concerten worden door de VPRO gewebcast.

Nergens is Galina Oestvolskaja letterlijker de Vrouw Met De Hamer dan in de Drie composities. Nergens hamert zij meedogenlozer op het aambeeld van de waarheid dan in haar Dies irae.

Haar muziek is als gehamer op het aambeeld der waarheid: compromisloos, apodictisch, bezeten, maar tegelijkertijd exact en vormbewust. De Petersburgse componiste Galina Oestvolskaja stond niet boven, maar naast de tijd. Ver van trends, stromingen en -ismen concipieerde zij haar als uit graniet gehouwen klanken en creëerde daarmee een klein maar hecht oeuvre waarin elke compositie er één is en elke noot een noodzaak. Het moet de minst gewenste muziek zijn die in de tweede helft van de twintigste eeuw in de Sovjetunie is geschreven – én ontkend. Pas als bejaarde vrouw heeft Oestvolskaja, vooral buiten Rusland, erkenning en – in het bijzonder in Nederland – een podium voor haar muziek gevonden. Op 22 december 2006 stierf de componiste, 87 jaar oud. Hoogste tijd voor een retrospectief en een hommage.
VPRO Mediapartner

 

Artists

GALINA OESTVOLSKAJA
Compositie nr. 1 – ‘Dona nobis pacem’
GALINA OESTVOLSKAJA 
Compositie nr. 2 – ‘Dies irae’
GALINA OESTVOLSKAJA 
Compositie nr. 3 – ‘Benedictus qui venit’

ASKO|SCHÖNBERG 
piano
Reinbert de Leeuw

 

Word Vriend van Asko|Schönberg en steun onze uitvoeringen. Lees hier meer

mei. 29 2011

zondag

15:00

Amsterdam

Muziekgebouw aan ‘t IJ