fbpx
on air now

Oestvolskaja Festival

home

mei 28 2011

Op 27, 28 en 29 mei 2011 organiseren Asko|Schönberg en Muziekgebouw aan ’t IJ een hommage aan de componiste Galina Oestvolskaja (1919 – 2006). De Petersburgse Oestvolskaja, leerling van Sjostakovitsj, genoot weinig waardering voor haar werk in de Sovjet-Unie. Een groot deel van haar leven bracht zij in afzondering door, waardoor haar muziek pas laat buiten de Sovjet-Unie werd ontdekt en erkend, en in het westen geïntroduceerd. 
Gedurende het driedaagse festival zijn er concerten en documentaires en op vrijdag 27 mei wordt een internationaal symposium gehouden in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam. Kijk ook bij de andere concertdata. Alle concerten worden door de VPRO gewebcast.

‘Ware, eeuwige zaligheid’, ofwel de Tweede symfonie, was de allereerste muziek van Oestvolskaja die in Nederland klonk. Het was een memorabel concert op die warme zaterdagmiddag in de zomer van 1989 en wie er bij was, is het nooit vergeten.

Haar muziek is als gehamer op het aambeeld der waarheid: compromisloos, apodictisch, bezeten, maar tegelijkertijd exact en vormbewust. De Petersburgse componiste Galina Oestvolskaja stond niet boven, maar naast de tijd. Ver van trends, stromingen en -ismen concipieerde zij haar als uit graniet gehouwen klanken en creëerde daarmee een klein maar hecht oeuvre waarin elke compositie er één is en elke noot een noodzaak. Het moet de minst gewenste muziek zijn die in de tweede helft van de twintigste eeuw in de Sovjetunie is geschreven – én ontkend. Pas als bejaarde vrouw heeft Oestvolskaja, vooral buiten Rusland, erkenning en – in het bijzonder in Nederland – een podium voor haar muziek gevonden. Op 22 december 2006 stierf de componiste, 87 jaar oud. Hoogste tijd voor een retrospectief en een hommage.
VPRO Mediapartner

 

Artists

GALINA OESTVOLSKAJA
Octet 
GALINA OESTVOLSKAJA
Sonate voor viool en piano 
GALINA OESTVOLSKAJA
Pianosonate nr. 5 
GALINA OESTVOLSKAJA
Symfonie nr. 2 – ‘Ware eeuwige zaligheid’

ASKO|SCHÖNBERG 
ORKEST VAN HET CONSERVATORIUM VAN AMSTERDAM
dirigent
Reinbert de Leeuw
piano
Reinbert de Leeuw
viool
Vera Beths
voordracht
Dmitri Lagatsjov

 

Word Vriend van Asko|Schönberg en steun onze uitvoeringen. Lees hier meer

mei. 28 2011

zaterdag

20:15

Amsterdam

Muziekgebouw aan ‘t IJ