fbpx
on air now

Odysseus


Muzikaal drama - Wat gebeurt er als je de controle verliest ...

10 nov 2 dec 2021

Een stormachtige reis vol virtuositeit en dramatiek tekent het nieuwe werk Odysseus van twee Nederlandse kunstenaars: Calliope Tsoupaki (componiste des vaderlands) en Awoiska van der Molen (beeldend kunstenaar/fotografe).

Wat gebeurt er als we de controle dreigen te verliezen, als een handeling leidt tot onomkeerbare gevolgen? Het muzikale drama Odysseus is geïnspireerd op een cruciaal moment in de mythe van Odysseus’ reis. Hij krijgt een zak met tegenwinden mee, opdat hij onderweg zelf nooit last van tegenwind heeft. Maar de tegenwinden ontsnappen en ontwikkelen zich tot een oncontroleerbare storm.

 

Odysseus is een dialoog tussen beweging en beeld, waarmee Calliope en Awoiska ons confronteren met de consequenties van ons menselijk handelen in het hier en nu. Projectie van fotografische beelden, gemaakt op Griekse grond, versterken de muzikale emoties. Calliope gebruikt de virtuositeit en muzikaliteit van de musici van Asko|Schönberg om de beweging en spanning van dit epos te verklanken en een muzikale dramatiek mee te geven. Het nergens stil kunnen staan – de voortdurende tegenwind – zorgt voor een dynamische muzikale vorm met constante verandering.

 

Dit programma is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds. De compositie is tot stand gekomen met steun van Fonds Podiumkunsten.

 

Het concert duur 90 minuten, er is geen pauze.

Calliope Tsoupaki

Odysseus - wereldpremière, opdracht Asko|Schönberg

Awoiska van der Molen

Fotografe, beeldend kunstenaar

Asko|Schönberg

Jurjen Alkema projecties
Awoiska van der Molen

Word Vriend van Asko|Schönberg en steun onze uitvoeringen. Lees hier meer

Binnenkort
Geweest

dec. 2 2021

donderdag

20:15
geannuleerd

Rotterdam

De Doelen

nov. 17 2021

woensdag

20:00

Utrecht

TivoliVredenburg

nov. 11 2021

donderdag

20:15
19:15 Inleiding op het Foyerdeck

Amsterdam

Muziekgebouw aan ‘t IJ

nov. 10 2021

woensdag

19:00
November Music

Den Bosch

Verkadefabriek

Backstage