fbpx
on air now

Ode aan Kurtág


Met oa het zelden te beluisteren Dubbelconcert met pianist Tamara Stefanovich en cellist Jean-Guihen Queyras

home

okt 13 2016

De poëtische klankwereld van de Hongaarse componist György Kurtág is van een betoverende schoonheid. Daarom heeft Reinbert de Leeuw, in nauwe samenwerking met de componist, het initiatief genomen diens stukken voor ensemble en koor op cd vast te leggen. De opnamen zijn voltooid en zullen binnenkort op cd verschijnen. Vanavond een eerbetoon aan Kurtág, een van de grootste componisten van de 20ste eew, die dit jaar zijn negentigste verjaardag vierde.

Bijzonder is de uitvoering van Kurtágs Dubbelconcert opus 27, dat vanwege het grote aantal musici niet zo vaak wordt gespeeld. Niet alleen schrijft de componist twee solisten voor – pianist Tamara Stefanovich en cellist Jean-Guihen Queyras – geleidelijk vermenigvuldigt de bezetting zich tot twee strijkkwartetten, twee houtblazerskwintetten en twee koperkwartetten, die tot in de verste hoeken van de zaal uitwaaieren.
Op het programma van deze avond staat de vertoning van een fragment van het filmportret dat Judit Kurtág, kleindochter van de componist van haar grootvader maakte. De doorgaans schuwe componist liet haar van zeer nabij registreren hoe hij te werk gaat en spreekt openhartig over zijn eigen worsteling om de juiste noten op papier te krijgen.
Dit concert markeert de voltooiing van de cd-box met Kurtágs ensemble- en koorwerk, een bijzonder en intensief project dat in nauwe samenwerking met de componist zelf tot stand is gekomen. Dirigent Reinbert de Leeuw heeft zich hier persoonlijk voor ingezet omdat ‘de intense en krachtige muziek van de grote 20ste-eeuwse componist het verdient om gehoord te worden’. Asko|Schönberg en De Leeuw hebben jarenlang met Kurtág samengewerkt en weten exact hoe zijn noten gespeeld moeten worden. Deze ervaring krijgt nu een plek in dit historische muziekdocument, dat binnenkort wordt uitgebracht.

 

Artists

ANTON WEBERN
Passacaglia (bew. Reinbert de Leeuw)
ARNOLD SCHÖNBERG
Fünf Orchesterstücke Op. 16 (bew. Felix Greissle)
GYÖRGY LIGETI
Kammerkonzert
GYÖRGY KURTÁG
…quasi una fantasia…
Dubbelconcert op. 27

ASKO|SCHÖNBERG
dirigent Reinbert de Leeuw
piano Tamara Stefanovich
cello Jean-Guihen Queyras

 

Word Vriend van Asko|Schönberg en steun onze uitvoeringen. Lees hier meer

okt. 13 2016

donderdag

20:15

Amsterdam

Muziekgebouw aan ‘t IJ