fbpx
on air now

Mutability – Holland Festival 2024


Concertinstallatie met constant veranderende muziek

home

jun 23

Dwalen in de muziek als tussen de bomen van een bos. Intiem, uitgestrekt en tegelijkertijd ontzagwekkend. Dertien soloinstrumenten komen op je pad. Ze weerspiegelen muzikale personages, zo veranderlijk als het leven zelf.

Voor Mutability vroeg componist Yannis Kyriakides twaalf andere componisten om miniaturen van twee à drie minuten te schrijven. Een aantal van hen voert de muziek zelf uit, naast de musici van Asko|Schönberg. ‘Ieder stuk vertelt een eigen verhaal,’ zegt Kyriakides, ‘dat niet wordt uitgedrukt in taal maar belichaamd door de musici.’

 

De muziek klinkt live, maar ook getransformeerd door een reeks algoritmes die het van tevoren opgenomen beeld en geluid van de solisten voortdurend laten muteren.

In een hallucinante ruimte, vormgegeven door Theun Mosk, ontmoeten solisten, beeldprojecties en elektronica elkaar. Het publiek beweegt vrij door een concertinstallatie, constant aan verandering onderhevig, bevolkt door spookachtige reflecties van de originele miniaturen. Soms is de identiteit van het instrument te horen, andere keren niet. Uit de twaalf kruisende levenspaden groeit een betoverende muziek om een tijdje in te verblijven – de volle zes uur van het mutatieproces, of een deel daarvan.

 

De concertinstallatie Mutability bestaat uit vier delen die als geheel (met een passe partout), of afzonderlijk te bezoeken zijn. Ieder deel duurt 1,5 uur en biedt een volwaardige ervaring. Tijdens de voorstelling mag het publiek in- en uitlopen en zich vrij door de zaal bewegen. Eten en drinken is in het Muziekgebouw verkrijgbaar.

timeslots vanaf 15:30, 17:15, 19:00 en 20:45.

 

Beluister De Holland Festival Podcast waarin Yannis Kyriakides geïnterviewd wordt over Multability.

 

Mutability is een co-productie van het Holland Festival, Asko|Schönberg en Innovation:Lab (Innovation:Lab = research en development platform dat onderzoek doet naar de toepassing van technologie in de performing arts sector).

Asko|Schönberg

Yannis Kyriakides Concept, compositie, artistieke leiding
Darien Brito Audio visual art, creative coding
Theun Mosk | Ruimtetijd Scenografie, ruimtelijk ontwerp
Innovation:Lab Lab Motion capture technologie & animaties
Yannis Kyriakides, Trevor Grahl, Mayke Nas, Martijn Padding, Silvia Borzelli, Brigitta Muntendorf, Dmitri Kourliandski, Anna Korsun, Andy Moor, Aurélie Nyirabikali Lierman, Jasna Veličković, Claudio Jacomucci, Geneviève Murphy Componisten
Pepe Garcia, Sebastiaan van Halsema, Claudio Jacomucci, Sebastiaan Kemner, Arthur Kerklaan, David Kweksilber, Andy Moor, Geneviève Murphy, Aurélie Nyirabikali Lierman, Pauline Post, Joseph Puglia, Jasna Veličković Uitvoering
Niels Weber Creative Technologist
Nina Kraszewska Geluidsontwerp
Cas Dekker | Ruimtetijd Creatief technisch ontwikkelaar

Word Vriend van Asko|Schönberg en steun onze uitvoeringen. Lees hier meer

jun. 23 2024

zondag

15:30

Amsterdam

Muziekgebouw aan ‘t IJ