fbpx
on air now

Louis Andriessen 80

home

23 29 mei 2019

Op 6 juni 2019 wordt Louis Andriessen 80. Asko|Schönberg en Reinbert de Leeuw werkten veelvuldig met hem en brachten veel van zijn werken in première. Alle reden om deze grootse componist met internationale faam in de schijnwerpers te zetten.

NB Zie ook het concert Ter Ere op zaterdag 25 mei in het kader van het Andriessen Festival van het Muziekgebouw, met werk van collega-componisten die Andriessen persoonlijk kennen én ooit zijn compositielessen volgden. 

Drie composities tonen in vogelvlucht zijn carrière. Het oudste stuk van de avond, Hoketus (1976), ontstond vlak na Andriessens internationale doorbraakwerk De Staat. Van de radicale ‘beukmuziek’ van Hoketus is het een unieke reis naar de zinnelijke klankwereld van La Passione (2002). Andriessen schreef het extatische Dances oorspronkelijk in 1991 voor een choreografie van Bianca van Dillen. Dances, voor sopraan en ensemble, voert de luisteraar mee naar de wereld van de paranormale waarneming – een gave die gepaard gaat met angst en dramatiek. In La Passione (2002) voor stem, viool en ensemble achtervolgt de viool op een diabolische manier de stem. Andriessen baseerde het op het claustrofobische universum van de Italiaanse gedoemde dichter Dino Campana.
Videokunstenaar en ontwerper Jaap Drupsteen (o.a. van de VPRO en Nederlandse bankbiljetten) voorziet het hele concert van visuals, die voor het eerst in Nederland te zien zijn. 

Concert met pauze, duur ca. 1 uur 45 min.

 

Artists

LOUIS ANDRIESSEN
Dances
Hoketus
La passione

ASKO|SCHÖNBERG
dirigent Reinbert de Leeuw
film Jaap Drupsteen
zang Cristina Zavalloni, Claron McFadden
viool Frederieke Saeijs

 

Word Vriend van Asko|Schönberg en steun onze uitvoeringen. Lees hier meer

Binnenkort
Geweest

mei. 29 2019

woensdag

20:15

Stadsschouwburg De Vereeniging

mei. 25 2019

zaterdag

20:00

Utrecht

TivoliVredenburg

mei. 23 2019

donderdag

20:15

Amsterdam

Muziekgebouw aan ‘t IJ