fbpx
on air now

Laatste woorden

home

mrt 8 2012

De Amerikaanse componist John Cage probeerde in zijn Concerto for Prepared Piano and Chamber Orchestra uit 1951 de virtuositeit en de persoonlijke expressie meer en meer uit te sluiten. Ondertussen speelde hij met de traditie van het soloconcert. Zijn vrije geest, die onvermoede muzikale vergezichten opende, is niet vreemd aan het type Nederlandse componist dat opereert op het grensvlak van de geïmproviseerde en gecomponeerde muziek, zoals Guus Janssen en de in 2003 overleden Paul Termos. Meer Vivaldi- dan Cage-achtige flair klinkt in het recente celloconcert Last Words van Martijn Padding. 
In samenwerking met lichtontwerper Floriaan Ganzevoort en op initiatief van Bas Wiegers wordt een extra dimensie aan dit concert toegevoegd. De toepassing van licht zal invloed hebben op de totale gewaarwording. Muziek, ruimte, tijd en licht worden één en beïnvloeden elkaar. Het kan een vervreemdend effect teweeg brengen, maar ook juist de intensiteit van de beleving verhogen en ervoor zorgen dat je op het puntje van je stoel gaat zitten. 
Het hele concert is van een speciaal lichtplan voorzien. Ook tussen de werken door worden de verschillende composities door middel van licht met elkaar verbonden. 
Bovendien werkten Ganzevoort en Bulsink gedurende het compositieproces van Duststorm samen om licht vanaf het begin in de compositie te integreren.
Lees de toelichting.

Dit concert wordt live uitgezonden op Radio 4 (VPRO).

Bezoek de openbare repetitie  op woensdag 7 maart om 15.00 uur

 

Artists

PAUL TERMOS
Expres(s)
GUUS JANSSEN 
Passevite
MARTIJN PADDING
Last Words
JOHN CAGE 
Concerto for Prepared Piano and Chamber Orchestra (1951) 
WILBERT BULSINK
Dust Storm (wereldpremière)

ASKO|SCHÖNBERG
dirigent 
Bas Wiegers
cello
Doris Hochscheid
piano
René Eckhardt
lichtontwerp
Floriaan Ganzevoort 

 

Word Vriend van Asko|Schönberg en steun onze uitvoeringen. Lees hier meer

mrt. 8 2012

donderdag

20:15

Amsterdam

Muziekgebouw aan ‘t IJ