fbpx
on air now

Kurtágs verjaardag


met meesterpianist Pierre-Laurent Aimard

feb 19 2021

De Hongaarse componist György Kurtág viert vandaag zijn 95e verjaardag. Een goede reden om deze grootmeester waar wij al decennialang intensief mee samenwerken in het zonnetje te zetten.

De poëtische klankwereld van Kurtág is van een betoverende schoonheid. Hij is één van de grootste componisten van de 20ste eeuw en staat bekend als de meester van de miniaturen. Details met grote zeggingskracht kenmerken zijn werk. Zijn stukken bestaan uit korte, zeer expressieve en intense fragmenten die ieder een eigen wereld oproepen.

 

Asko|Schönberg speelt een aantal krachtige werken voor een tot drie musici. Heel bijzonder is de aangrijpende stamelcantate What is the Word, op een tekst van de duistere absurdist Samuel Beckett. Toen de uiterst kritische Kurtág Gerrie de Vries had gehoord gaf Kurtág haar prompt het alleenrecht op dit vocale sleutelwerk uit zijn oeuvre. De Vries zingt ook op de bekroonde Kurtág-box die Asko|Schönberg in 2017 maakte.

 

Sommige stukken die pianist Pierre-Laurent Aimard gaat spelen, zijn nog niet eerder uitgevoerd. In zijn bijdrage aan dit verjaardagsconcert belicht hij Kurtágs recentste Játékok (korte pianostukken). Het gaat veelal om zogenaamde ‘manuscript pieces’, ongepubliceerde werken die nog geen onderdeel zijn van het repertoire. Játékok (‘spelletjes’) zijn verzamelingen korte stukjes, waarin Kurtág een muzikaal idee uitdiept of een vriend portretteert. Zelf noemde Kurtág het ‘pedagogische performancestukken’.

György Kurtág

Tre pezzi op. 38
Samuel Beckett: What is the Word
Zes stukken voor trombone en piano
In nomine all'ongherese Uit: Signs, Games and Messages
Hommage à R. Sch.

Pierre-Laurent Aimard - piano

Asko|Schönberg

Gerrie de Vries mezzosopraan
Liesbeth Steffens altviool
Pauline Post piano
David kweksilber klarinet
Michiel Weidner cymbalom
Koen Kaptijn trombone

foto Pauline Post (door Milagro Elstak)
György Kurtág

Word Vriend van Asko|Schönberg en steun onze uitvoeringen. Lees hier meer

feb. 19 2021

vrijdag

20:00
Online & gratis

Amsterdam

Muziekgebouw aan ‘t IJ