fbpx
on air now

Kordz x Sakamoto


Feestelijk eerbetoon aan Ryuichi Sakamoto

home

11 nov 2023 23 mrt 2024

Samen met Kordz (Alexandre Kordzaia) brengt Asko|Schönberg een speciaal eerbetoon aan de in 2023 overleden (film)componist en synthesizer-pionier Ryuichi Sakamoto.

Ryuichi Sakamoto brak rond 1980 internationaal door met synthesizerpop die deuren opende voor generaties (pop)musici na hem. Nog altijd kijken velen voor inspiratie naar de muziek uit die vroege periode. Een van hen is producer en componist Alexandre Kordzaia (1994), beter bekend als Kordz, die – naast Sakamoto – Ravel, Stravinsky, Prince en James Brown als inspiratiebronnen noemt. Zijn muziek heeft dezelfde opgewekte energie en muzikale creativiteit als die van de vroege Sakamoto.

 

Met zijn synth- en electropop opende Sakomoto deuren voor generaties (pop) musici na hem. De Zwitsers-Georgische producer en componist Alexandre Kordzaia (1994), beter bekend als Kordz, maakte een rebelse bewerking van Sakamoto’s bekendste en minder bekende werk. Het speciaal gemaakte lichtontwerp van lichtkunstenaar Boris Acket zet de muziek kracht bij.

Sakomoto werd vooral bekend door zijn muziek voor films als Merry Christmas, Mr. Lawrence, The Last Emperor en The Revenant. Voor Asko|Schönberg zette Kordz het mes in het vroege werk van Sakamoto en schreef, met toestemming van de meester, een stuk met eenzelfde opgewekte energie en muzikale creativiteit. Kordz x Sakamoto ging in 2021 in première in het Muziekgebouw bij het Holland Festival, waarna meerdere succesvolle uitvoeringen volgden.

 

De pers over Kordz x Sakamoto
Het Parool
: Het was niet moeilijk je een uur lang te laten betoveren, al was het maar door de vrolijkheid en het onverwoestbare optimisme van de muziek.
NRC: Slagwerker Joey Marijs bleek te kunnen beatboxen en David Kweksilber drenkte zijn klarinet in distortion-effecten voor een scheurende solo.
NieuweNoten: …een bonte mix aan klanken, waarbij sterk ritmische en opzwepende passages worden afgewisseld met meer ambientachtige, soms zelfs neo-klassiek aandoende passages, waarbij de vullingen zowat uit je kiezen springen. 

 

De compositie is mede tot stand gekomen met steun van Fonds Podiumkunsten.

Alexandre Kordzaia

Kordz x Sakamoto

Asko|Schönberg

Kordz toetsen
Boris Acket scenografie

foto: Kordz door Irakli Chelidze, Giorgi Nakashidze

Word Vriend van Asko|Schönberg en steun onze uitvoeringen. Lees hier meer

Binnenkort
Geweest

mrt. 23 2024

zaterdag

20:30
Early Bird (13 - 30 jr) 12,50

Amsterdam

Muziekgebouw aan ‘t IJ

nov. 11 2023

zaterdag

19:00

Rotterdam

De Doelen