fbpx
on air now

Kagels kompas


Ter ere van geboortedag Reinbert de Leeuw

home

sep 8 2022

In Kagels Kompas speelt Asko|Schönberg Die Stücke der Windrose van Mauricio Kagel (1931-2008). Kagel behoort met zijn avantgardistische en veelzijdige stijl tot de toonaangevende componisten van de 20ste eeuw.

Hij had een artistieke en vriendschappelijke band met Reinbert de Leeuw en Asko|Schönberg. Onder leiding van Reinbert zijn verschillende van zijn composities op cd gezet. Ook het werk dat vanavond klinkt ter ere van Reinberts geboortedag.

 

Kagels muziek wordt gekenmerkt als fris, fantasierijk en vol humor. Zo ook zijn cyclus Die Stücke der Windrose, waarin elke windrichting een eigen couleur locale heeft. Kagel werd in Argentinië geboren, ten zuiden van de evenaar. Volgens zijn eigen zeggen is daarom zijn visie op de windrichtingen tegengesteld aan die van ons Noord-Europeanen. Dat zorgt voor onverwachte kleuren: zo klinkt het noorden bijvoorbeeld verrassend broeierig en het westen juist exotisch. De cyclus is geschreven voor de vaste bezetting van 5 strijkers, piano, harmonium, klarinet en slagwerk. Het slagwerk, zeer uitgebreid en met onalledaagse instrumenten, is bij elke windrichting anders.

 

Inleiding 19:15 op Foyerdeck 1 door Michel Khalifa.

 

Kijk voor meer video’s van Asko|Schönbergs Stairway to Music project op de 3D site of het youtube kanaal.

Mauricio Kagel

Die Stücke der Windrose -delen: Osten, Norden, Südwesten, Westen

Asko|Schönberg

Word Vriend van Asko|Schönberg en steun onze uitvoeringen. Lees hier meer

sep. 8 2022

donderdag

20:15
Donderdagavondserie

Amsterdam

Muziekgebouw aan ‘t IJ