fbpx
on air now

Islands


Imaginaire eilanden in live muziek, elektronica, beeldende kunst, fotografie, video en performance, ism BredaPhoto

home

8 dec 2022 1 apr 2023

Welkom bij Islands: het wonderlijke eilandenrijk van componist Richard Ayres en kunstenaarsduo Nest. Samen brengen ze cultuur en natuur van een aantal imaginaire eilanden voor je in kaart.

Het spectaculaire resultaat presenteren ze in een concert met de avontuurlijke musici van Asko|Schönberg. Islands is een verrassende combinatie van live akoestische muziek, elektronica en een grootse theatrale installatie die beeldende kunst, fotografie, performance en video combineert.

Islands is op-en-top Ayres: knetter fantasierijk, humorvol, eclectisch, eigenzinnig en kleurrijk.

Ooit begon Islands als een idee voor een soort doe-het-zelf kit om je eigen droomeiland te bouwen. Handig en hoopgevend in een tijd van mondiale onzekerheid. Inspiratie voor dit idee kwam door het boek De atlas van afgelegen eilanden van de Duitse Judith Schalansky en de herinneringen aan zijn kindertijd die het boek bij Richard Ayres bovenbracht. Opgroeiend aan de Atlantische kust zoefde hij als kind al nachtenlang met zijn bed als boot over de zeven zeeën. Het creëren van alle niet-bestaande eilanden is voor Ayres onderdeel van zijn gedachte-experiment dat werd ingegeven in tijden van de Corona-pandemie en klimaatcrisis: ‘Perhaps, I thought, the ancient art of dreaming or imagining might be the future of travel if our planet is to survive. An interesting thought-experiment.’ 
Tijdens zijn Islands-trip werd de componist onderweg door de onzekere werkelijkheid ingehaald. Zijn eilanden liepen er in sommige gevallen absurdistische, rauw-realistische, melancholieke en parodiërende randjes door op.

 

Sterke visuele kunst

Kunstenaarsduo Nest (ofwel moeder en dochter Wiesje Peels en Trijntje Keijser) ontwikkelde op uitnodiging van BredaPhoto in nauwe samenwerking met Ayres hun eigen beeld van zijn eilanden. Dit doen ze geheel in de voor hen kenmerkende familiare DIY stijl, waarmee ze voortbouwen op hun eigen sterke visuele wereld en naadloos aansluiten op het werk van Richard Ayres.

 

Richard Ayres & Asko|Schönberg
Asko|Schönberg speelde in 2018 de (co-)commissie The Garden zowel live als in een bijzondere door-de-pandemie-ingegeven online versie die werd opgenomen tussen de bollenvelden. ‘One of the best things ever in my life,’ zei Richard daarover. The Garden is een absurdistische en eclectische roadtrip waar Purcell moeiteloos wordt gecombineerd met ‘Zappiaanse’ en electronische muziekinvloeden.

 

In samenwerking met BredaPhoto en Nest: Creative Work of Wiesje Peels and Trijntje Keijser

Richard Ayres

Islands - première, met steun van Fonds Podiumkunsten

Asko|Schönberg

Jurjen Hempel dirigent
Nest: Wiesje Peels & Trijntje Keijser, kunstenaarsduo toneelbeeld

Word Vriend van Asko|Schönberg en steun onze uitvoeringen. Lees hier meer

Binnenkort
Geweest

apr. 1 2023

zaterdag

20:15

Rotterdam

De Doelen – Jurriaanse Zaal

dec. 8 2022

donderdag

20:15
Inleiding 19:15 op Foyerdeck 1 door Frederike Berntsen

Amsterdam

Muziekgebouw aan ‘t IJ