fbpx
on air now

Hoketus


Het dynamische meesterwerk van Louis Andriessen met visuals van Jaap Drupsteen

16 17 apr 2021

Concert in kader van de pilot Testen voor Toegang. Op 16 en 17 april staan de musici van Asko|Schönberg op het podium van het Muziekgebouw!

Na de lockdown hebben we er enorm veel zin in het publiek weer te ontmoeten en wat past er dan beter dan het energieke Hoketus van Louis Andriessen.

NB let op de speciale voorwaarden voor toegang, zie onderaan.


Hoketus
sloeg halverwege de jaren zeventig in als een bom. Als geen ander smeedde Andriessen uit de Europese avant-garde en Amerikaanse innovaties als minimal music en jazz iets nieuws: energiek, weerbarstig en onweerstaanbaar. Het ongenadig hamerende Hoketus is een van zijn radicaalste stukken uit die doorbraaktijd. Videokunstenaar en  ontwerper Jaap Drupsteen maakte er nieuwe grafische visuals bij die reageren op de tempo en dynamiek van het stuk. Asko|Schönberg, gepokt en gemazeld in Andriessens oeuvre, gooit de beuk erin.

 

In Hoketus staan twee identieke kwintetten tegenover elkaar, bestaande uit panfluit, piano, Fender Rhodes, basgitaar en slagwerk. Ze spelen dezelfde harde collectieve klappen, maar steeds vlak na elkaar, zodat het geluid over het podium kaatst. De ritmes die ontstaan worden steeds sneller en ingenieuzer, en de spanning stijgt: vanwege de timing is Hoketus in al zijn conceptuele eenvoud razend moeilijk om te spelen.

 

Testen voor toegang

Om toegang te krijgen tot het pilotconcert Hoketus van Andriessen door Asko|Schönberg op vrijdag 16 en zaterdag 17 april is het noodzakelijk dat elke bezoeker zich binnen 40 uur voor aanvang laat testen. Ga naar www.testenvoortoegang.nl om een afspraak in te plannen. Let op: alleen testresultaten die ingepland zijn via Testen voor Toegang worden geaccepteerd om toegang te krijgen tot de concerten.

Lees op de site van het Muziekgebouw (ticketlink) alle belangrijke info over testen, toegang en geldende regels die verbonden zijn aan bezoek van dit concert.

NB het concert is ca 20.15 uur afgelopen.

Louis Andriessen

Hoketus

Asko|Schönberg

Jaap Drupsteen visuals

foto: Joey Marijs (door Britt van Klaveren)

Word Vriend van Asko|Schönberg en steun onze uitvoeringen. Lees hier meer

Binnenkort
Geweest

apr. 17 2021

zaterdag

19:30

Amsterdam

Muziekgebouw aan ‘t IJ

apr. 16 2021

vrijdag

19:30

Amsterdam

Muziekgebouw aan ‘t IJ