fbpx
on air now

György Ligeti Academy

home

dec 8 2011

De Nederlandse componist Martijn Padding schreef een concerto voor het steeds ‘konzertfähiger’ instrument de mandoline. De Eight Metal Strings moeten in dit werk om aandacht wedijveren met het ongewone instrumentarium als de heggenschaar en fietspomp van de slagwerker.
Filmregisseur David Lammers filmde zijn dove en autistische nicht Helen Barbara. Componist Dramm hierover: “Toen ik voor het eerst de onuitgegeven tapes van Helen Barbara zag, wist ik dat ik voor haar wilde componeren. Zij speelt met de camera zuiver voor haar plezier; ze is een van de fascinerendste performers die ik ooit heb gezien.”
De Canadese visionaire componist Claude Vivier (1948-1983) schreef met Bouchara een liefdeslied in een verzonnen taal, waarbij in de partij van de zangeres niet één tel rust voorkomt.
Aan de noten van Bach kun je beter niet tornen, zo moet de Engelse componist Harrison Birtwistle hebben gedacht. Zijn Bach Measures laat het notenbeeld van de acht koraalpreludes uit het Orgel-Büchlein dan ook volledig intact, maar in zijn instrumentatie voor klein orkest klinken ze wel als nieuw.
Tot slot 3 werken van Charles Ives (1874-1954) die wordt beschouwd als de grondlegger van de Amerikaanse moderne muziek.

 

Artists

MARTIJN PADDING
Eight Metal Strings
DAVID DRAMM
Helen Barbara
CLAUDE VIVIER
Bouchara
HARRISON BIRTWISTLE
Bach Measures
CHARLES IVES
Evening
Gyp the Blood
Tone Roads 1 & 3
 

GYÖRGY LIGETI ACADEMY
dirigent
Bas Wiegers
mandoline
Martine Sikkenk
sopraan
Hannah Bradbury

 

Word Vriend van Asko|Schönberg en steun onze uitvoeringen. Lees hier meer

dec. 8 2011

donderdag

20:15

Den Haag

Koninklijk Conservatorium, Arnold Schönbergzaal