fbpx
on air now

György Ligeti Academy & Asko|Schönberg

21 22 jan 2012

De György Ligeti Academy is de kweekvijver voor jong talent van Asko|Schönberg in samenwerking met de conservatoria van Den Haag en Amsterdam. Hier doen studenten door middel van workshops, masterclasses en concerten kennis en ervaring op in het uitvoeren van 20ste- en 21ste-eeuwse muziek. In dit programma enkele klassiekers uit het 20ste-eeuwse repertoire en favorieten van dirigent Reinbert de Leeuw. In elk stuk speelt een musicus van Asko|Schönberg mee.
Met zijn Kammersymphonie legde Schönberg de basis voor de 20ste-eeuwse muziek. In dit sleutelwerk, waarin hij de grenzen van de tonaliteit aftast, verbreekt Schönberg voor het eerst de 19e-eeuwse symfonische traditie door het ensemble ten tonele te voeren. Ligeti, naamgever van de academie, baseert zich met zijn betoverende Kammerkonzert direct op deze ontwikkeling. 
In het recentere Cortege laat Birtwistle om de beurt een van de instrumentalisten in het midden van het ensemble, dat in een halve kring zit, een solistische voordracht spelen. Er ontstaat een soort dialoog van melodische lijnen en soms brute interrupties. Freie Stücke van het jong Duitse multitalent Jörg Widmann bestaat uit tien miniaturen waarin de musici aan hun instrumenten de diepste klankgeheimen proberen te ontlokken.

 

Artists

GYÖRGY LIGETI
Kammerkonzert
ARNOLD SCHÖNBERG
Kammersymphonie op. 9
JÖRG WIDMANN
Freie Stücke
HARRISON BIRTWISTLE
Cortege

GYÖRGY LIGETI ACADEMY & ASKO|SCHÖNBERG
dirigent
Reinbert de Leeuw

 

Word Vriend van Asko|Schönberg en steun onze uitvoeringen. Lees hier meer

Binnenkort
Geweest

jan. 22 2012

zondag

15:00

Conservatorium van Amsterdam, Bernard Haitinkzaal

jan. 21 2012

zaterdag

15:00

Conservatorium van Amsterdam, Bernard Haitinkzaal