fbpx
on air now

Residentie #2 Maya Verlaak, november 2023

home

Componist Maya Verlaak heeft een zeer eigen werkwijze. Haar composities vragen mentaal veel van de muzikanten: ze moeten anders denken, repeteren en uitvoeren. Deze werkwijze past niet in het conventionele productiesysteem omdat muzikanten tijd nodig hebben om zich te verdiepen in de alternatieve denkwijze.

Componeren betekent voor Maya Verlaak onderzoeken en communiceren. Kritisch zijn en niets als vanzelfsprekend  beschouwen is de basis van haar werkwijze. Dat resulteert vaak in compleet nieuwe componeertechnieken en een sterk muzikaal concept waarop het hele compositieproces  kan worden gebaseerd. In plaats van een situatie waarbij de muzikant en componist hun conventionele positie behouden (dwz dat de componist de noten schrijft en de musicus de partij afwacht en de noten speelt tijdens repetities en concerten) geeft ze de muzikant volledig inzicht in het idee en de achtergrond van de creatie, zodat de muzikant zelf ook een parameter wordt in de structuur en de ontwikkeling van de compositie en bij de uitvoering. “Mijn meest recente projecten laten zien dat ik op deze manier de muzikant volledig kan vertrouwen en ze zelfs de vrijheid kan geven om het materiaal verder te verkennen als onderdeel van de uitvoering. Dit soort samenwerkingen resulteren in een muzikale complexiteit die een componist nooit alleen zou kunnen ontwikkelen. Daarnaast ervaart het publiek een hoge concentratie in de uitvoering, de muzikant communiceert niet alleen de muziek, maar ook een sterke samenhang. In de uitvoering hoor je dat de muzikanten heel goed weten hoe het muzikale materiaal in het concept en in de structuur past”, aldus Maya Verlaak.

 

Tijdens haar residentie doet Maya aan de hand van een eerder gemaakte compositie samen met drie musici van Asko|Schönberg een vormonderzoek met de vraagstelling: hoe betrek je de musici zo in je werk dat zij op het podium meebouwen aan het resultaat. De betrokken musici zijn Pauline Post, Sebastiaan van Halsema en Jordi Carrasco Hjelm.

 

Maya Verlaak is een van de drie makers die haar werk tijdens de eerste editie van GRASnacht zal presenteren op donderdag 21 december 2023.