fbpx
on air now

Residentie #1 Sterre de Vries, oktober 2023


How I just know how I’ll keep swallowing stones

Sterre de Vries is een theatermaker wiens werk zich begeeft op het snijvlak van sociaal en artistiek. Binnen diverse maatschappelijke contexten verkent ze thema’s als psychische kwetsbaarheid, kansenongelijkheid en genderidentiteiten. Naast haar artistieke praktijk is Sterre sinds september werkzaam bij Asko|Schönberg als kwartiermaker en curator voor GRASpunt.

De afgelopen jaren zijn audiofragmenten steeds vaker een onderdeel geworden van haar maakproces. Hierdoor worden de documentaire en verhalende elementen op een intrigerende manier met elkaar samengevoegd. Tijdens haar residentie bij Asko|Schönberg zoekt ze naar inspirerende technieken van oude en nieuwe hoorspelen om haar persoonlijke verhaal over opgroeien met een verslaafde ouder te vertellen.

 

Sterre over haar project: “Vanwege mijn ervaring met een alcoholverslaafde moeder heb ik tijdens mijn hele jeugd met gespitste oren moeten leven. Een geluid van een wijnglas dat wordt neergezet vertelt mij precies wat ik voor de rest van de avond of week kan verwachten. Het versterkte geluid, en soms juist het ontbreken van het geluid, alles is veelzeggend. Het gevaar, de onveiligheid, en ook het herstel na afloop van een incident, kan ik in die geluiden uittekenen. Daar wil ik iets mee.”

Ze heeft musicus en componist Koen Kaptijn (trombonist bij Asko|Schönberg) gevraagd om mee te zoeken, en het bouwen van ‘hoorspelinstrumenten’ om mijn verhalen te doen verklanken.

 

Sterre de Vries is een van de drie makers die haar werk tijdens de eerste editie van GRASnacht zal presenteren op donderdag 21 december 2023.