fbpx
on air now

Gesualdo & Beyond


De hyper-expressieve muziek van Gesualdo als uitgangspunt in een avond vol emotionele extremen

home

okt 21 2021

Bruisend programma met thema oorlog en geweld, begeleid en samengesteld door onze violist Joseph Puglia, dit keer met Gesualdo (1566-1613) als vertrekpunt.

In de & Beyond-serie nemen we telkens een componist als uitgangspunt en kijken we welke betekenis deze had in zijn/haar tijd en welke relaties er zijn met componisten uit latere periodes en hoe ze elkaar inspireerden. De avond bestaat uit een bruisend programma met intens samenspel, begeleid en samengesteld door onze violist Joseph Puglia, dit keer met Gesualdo (1566-1613) als vertrekpunt.

 

Carlo Gesualdo maakte voor zijn tijd ongebruikelijk hyper-expressieve muziek en bediende zich van compositorische werkwijzen die we pas weer terugzien bij Wagner en Schönberg. Over hem is bekend dat hij zijn vrouw vermoordde toen hij haar met haar minnaar betrapte. Zowel zijn manier van componeren als dit gewelddadige feit vormen de grondslag van dit programma. Zijn muziek staat na de moord vol met teksten die emotionele extremen vertegenwoordigen, vooral liefde, schuld en dood. De werken op dit programma hebben dezelfde emoties als thema, met vooral aandacht voor geweld en oorlog.

Kate Moore

Miserere

Salvatore Sciarrino

Le voci sottovetro - bewerkingen van composities van Carlo Gesualdo da Venosa
Capriccio 4 voor viool solo

Arnold Schönberg

Phantasy

Igor Stravinsky

Suite uit L’histoire du soldat (trioversie viool/klarinet/piano)

George Crumb

Black Angels (electric string quartet)

Asko|Schönberg

Joseph Puglia curator, violist
Noa Frenkel zang

Word Vriend van Asko|Schönberg en steun onze uitvoeringen. Lees hier meer

okt. 21 2021

donderdag

20:15
Inleiding 19:15 Foyerdeck

Amsterdam

Muziekgebouw aan ‘t IJ