fbpx
on air now

Gaudeamus Muziekweek, slotconcert


Array

sep 8 2019

Asko|Schönberg ensemble, al jarenlang vaste bespeler op het festival, sluit Gaudeamus Muziekweek 2019 af met muziek van zowel gevestigde componisten als baanbrekende jonge muziekpioniers.

Een concert waarin de nieuwste muziek in al zijn veelzijdigheid gepresenteerd wordt. 

De Finse Sebastiaan Hilli won in 2018 de Gaudeamus Award, een aanmoedigingsprijs voor jonge muziekpioniers. De jury roemde hem om zijn uitgesproken persoonlijke esthetiek, een stijl waarin hij subtiele akoestische details weet te combineren met gewaagde structuren. Met het winnen van de award kreeg Hilli de kans, en het budget, om een nieuw werk te schrijven. Uiteraard gaat dit nieuwe werk bij Gaudeamus in première.
Een andere première komt van Gerhard Stäbler, in 2019 jurylid voor de Gaudeamus Award 2019. Stäbler is één van de meest toonaangevende componisten van zijn generatie. Zijn oeuvre is zeer veelzijdig en reikt van solowerk tot grootschalige multimediaprojecten en veelvuldige dialogen met andere kunstvormen zoals dans. Hij breekt graag met traditionele codes en is niet bang zich met zijn werk politiek uit te spreken.
Richter schreef We get requests in 2015 in opdracht van Gaudeamus en komt volgens de componist voort uit zijn fascinatie voor oude vinylplaten. De titel is ontleend aan de titel van een elpee van de legendarische jazzpianist Oscar Peterson, maar veel jazzinvloeden zijn niet terug te vinden in de compositie. In een combinatie van samples met live-ensemble roept Richter een fascinerende klankwereld op.
De experimentele componist Hugo Morales Murguía, bekroond met de Willem Pijper Prijs 2017, werkt met analoge, digitale en elektromechanische technologieën. In On Floating Ground maakt hij gebruik van een stroomgenerator waar hij de musici op aansluit. Zo zijn zij onderdeel van een elektrische krachtcentrale, een machine die stroom opwekt door mechanische beweging en magnetisme. In het instrumentarium duiken onverwachte alledaagse voorwerpen op die de musici met behulp van elektronische middelen bespelen.

 

Hugo Morales Murguía
On Floating Ground *)
Gerhard Stäbler
Vier Gravuren – Opdracht NRW Rundfunk, wereldpremière
Sebastian Hilli 
Bird – Opdracht Gaudeamus, wereldpremière
Christiaan Richter 
We get requests – Opdracht Gaudeamus

*) in opdracht van Asko|Schönberg, met steun van Fonds Podiumkunsten

 

Asko|Schönberg

Bas Wiegers dirigent

Word Vriend van Asko|Schönberg en steun onze uitvoeringen. Lees hier meer

sep. 8 2019

zondag

20:30

Utrecht

TivoliVredenburg