on air now

Focus op Noord-Europese componisten in ZaterdagMatinee


Gevarieerde staalkaart aan nieuwe muziek olv Bas Wiegers

jan 21 2023

Met een kring van bekenden -Bas Wiegers, Slagwerk Den Haag, Ensemble Klang en Katrien Baerts – werkt Asko|Schönberg aan de muziek van de toekomst.

Dat gebeurt vanuit een rijke basis die gevormd wordt door ons erfgoed. Deze verbinden we met de nieuwe generatie componisten. In dit geval Wilbert Bulsink.

De ‘klassieker’ in dit programma is het labyrintische werk Licks & Brains II (1988) van de Nederlandse Zweed Klas Torstensson.

De wereldpremière, een opdracht van Asko|Schönberg, komt van Wilbert Bulsink. Hij wil het publiek in zijn nog te schrijven werk uitnodigen tot contrasterende luisterhoudingen: ‘Ik houd van composities waarin ik mijn oren steeds opnieuw moet afstellen om te kunnen volgen waarnaar ik luister.’

De Estse Helena Tulve bedrijft akoestische alchemie met invloeden uit Frans spectralisme, gregoriaans en oosterse muziek. Haar werk Lijnen, op teksten van de Vlaamse dichter Roland Jooris, grossiert in iriserende timbremengsels.

De Fin Sebastian Hilli wil, associërend op het woord ‘perzik’, een gevoel oproepen van zomerlucht en lichte briesjes, dat de zintuigen wakker maakt en de zoetheid van een vrucht uitstraalt.’ 

Helena Tulve

Lijnen

Klas Torstensson

Licks & Brains II

Sebastian Hilli

Peach

Wilbert Bulsink

Smashing Mirrors Wereldpremière, opdracht van Asko|Schönberg, met steun van Fonds Podiumkunsten

Asko|Schönberg

Saxofoonsolisten van Ensemble Klang

Slagwerk Den Haag

Bas Wiegers dirigent
Katrien Baerts sopraan

Foto: Bas Wiegers en Katrien Baerts (© Eduardus Lee)

Word Vriend van Asko|Schönberg en steun onze uitvoeringen. Lees hier meer

jan. 21 2023

zaterdag

14:15

Amsterdam

Concertgebouw, Grote Zaal

€38€43
Tickets