fbpx
on air now

Double bill: Words and Music/Not I


Het Geluid Maastricht & Asko|Schönberg onderzoeken de combinatie van woord en muziek

home

mei 25 2020

Helaas! Wegens de getroffen maatregelen omtrent het coronavirus kan Operadagen Rotterdam niet doorgaan en is daarmee ook dit concert komen te vervallen.

Words and Music is een hoorspel uit 1961, waar Morton Feldman in 1987 de muziek voor schreef. Beckett werkte zelden samen met componisten maar in hun gedeelde afkeer voor opera vonden Feldman en hij elkaar.

De muziek in Words and Music is niet zomaar een hoorbare omlijsting van de tekst maar een daadwerkelijk personage in het geheel die de dialoog aangaat met de personages Words en Croak. Het stuk kan gelezen worden als een mentaal proces waarin Beckett en Feldman de kracht onderzoeken van woorden en muziek en hoe ze wel of niet samengaan. Music is een karakter gespeeld door zeven musici o.l.v. Manoj Kamps, Words wordt gespeeld door acteur Reinout Bussemaker. De aanjager van het proces, Croak, wordt gespeeld door performer/musicus Florian de Backere.

Not I bestaat uit niets meer dan een enkele mond in het donker die op een razend tempo een haast onbegrijpelijke tekst uitspreekt. In een verontrustende monoloog vertelt een vrouw in flarden over een aantal gebeurtenissen uit haar leven terwijl ze zichzelf kwijt lijkt te raken. Becketts beroemde monoloog wordt uitgevoerd door Romy Roelofsen.

Beide stukken worden uitgevoerd in het Engels en werden eerder uitgevoerd tijdens het Words & Music weekend in Muziekgebouw aan ’t IJ, een festival georganiseerd door Asko|Schönberg.

Samuel Beckett/Morton Feldman

Words and Music

Samuel Beckett

Not I

Asko|Schönberg

Het Geluid Maastricht

Manoj Kamps dirigent
Romy Roelofsen regie/actrice
Florian de Backere acteur
Reinout Bussemaker acteur
© Eduardus Lee
© Eduardus Lee

Word Vriend van Asko|Schönberg en steun onze uitvoeringen. Lees hier meer

mei. 25 2020

maandag

20:30

Rotterdam

Theater Rotterdam - Schouwburg