fbpx
on air now

De Staat


Louis Andriessens meesterwerk gecombineerd met première van zijn vroegere leerling Oscar Bettison

4 sep 13 nov

Met De Staat (1976) schreef Louis Andriessen muziek voor de eeuwigheid. Dit politiek geladen werk wordt gekoppeld aan een gloednieuwe compositie van Oscar Bettison, die ooit bij Andriessen studeerde en dit seizoen onze Composer in Residence is.
Rondom het concert reflecteren kunstenaars op het fenomeen ‘de staat’ in de vorm van een tekstpartituur, soms gekoppeld aan een performance.

De première van De Staat, Andriessens persoonlijke mix van jazz, avant-garde en minimal music, was destijds geruchtmakend. Door de maatschappijkritiek in combinatie met de ongewone bezetting gaf het stuk zowel een scherpe politieke als muzikale boodschap.

Bettison schrijft zijn stuk voor dezelfde bezetting als De Staat, als een spiegelcompositie maar met een heel andere sfeer en dat zou Andriessen ook gewild hebben. ‘Zie het als je taak om iets nieuws te laten klinken’ was de opdracht die Bettison ooit van zijn docent Andriessen kreeg. Met dat advies in zijn achterhoofd maakte hij On the slow weather of dreams. Bettison beschouwt de staat vanuit het nu en ziet een heel andere samenleving. Een waarin we onze eigen realiteit creëren met onze keuzes op het gebied van nieuwsmedia, kijk- en luistergewoonten. Dit bracht hem tot het concept van de Wunderkammer: een verzameling van zeldzame en vaak merkwaardige artefacten van over de hele wereld. In overeenstemming hiermee gebruikt hij teksten uit verschillende tijden en plaatsen. De stemmen vormen het middelpunt van het stuk, ook de harpen, gitaren en piano’s hebben een prominente rol.

 

Contextprogramma
Bij elk concert komt een contextprogramma dat er per zaal anders uit gaat zien, maar de basis is overal hetzelfde. Een aantal componisten is uitgenodigd om een tekstpartituur te creëren. Deze partituren bestaan uit maximaal twee vellen papier waarop de maker, een componist, schrijver of spoken wordartiest, zijn of haar commentaar geeft op zowel het werk De Staat als op het fenomeen ‘de staat’.
Sommigen geven ook een presentatie van hun werk. Die presentatie kan verschillende vormen aannemen, het kan bijvoorbeeld een object, website, vitrine of een apparaat zijn. Het contextprogramma is rondom het concert te zien.

Louis Andriessen

De Staat

Oscar Bettison

On the slow weather of dreams - Geschreven in opdracht van Asko|Schönberg

Asko|Schönberg

Ensemble Klang

Clark Rundell dirigent

ism studenten Conservatorium van Amsterdam

Word Vriend van Asko|Schönberg en steun onze uitvoeringen. Lees hier meer

Binnenkort

sep. 4

woensdag

19:00
Gaudeamus

Utrecht

TivoliVredenburg

€29€39
Tickets

sep. 12

donderdag

20:15

Amsterdam

Muziekgebouw aan ‘t IJ

€37,50€47
Tickets

nov. 13

woensdag

20:30
November Music

Den Bosch

Theater aan de Parade

Geweest