fbpx
on air now

De Staat


Louis Andriessens meesterwerk gecombineerd met première van zijn vroegere leerling Oscar Bettison

home

4 sep 25 nov

Met De Staat (1976) schreef Louis Andriessen muziek voor de eeuwigheid. Dit politiek beladen werk wordt gekoppeld aan een gloednieuwe compositie van Oscar Bettison, die ooit bij Andriessen studeerde en dit seizoen onze Composer in Residence is.

De première van De Staat, Andriessens persoonlijke mix van jazz, avant-garde en minimal music, was destijds geruchtmakend. Andriessen schreef het als bijdrage aan de discussie over de plaats van muziek in de politiek, een thema dat ook nu actueel is. Hierdoor, in combinatie met de ongewone bezetting, zorgde het stuk voor de nodige politieke en muzikale beroering.
Andriessen laat twee ensembles met gelijke instrumentatie het tegen elkaar opnemen, waardoor een enorme spanning wordt opgebouwd. Hout- en koperblazers voeren daarbij de boventoon. Teksten van Plato worden vertolkt door vier zangeressen.

 

Bettison schrijft zijn stuk voor dezelfde bezetting als De Staat, als een spiegelcompositie maar met een heel andere sfeer en dat zou Andriessen ook gewild hebben. ‘Zie het als je taak om iets nieuws te laten klinken’ was de opdracht die Bettison ooit van zijn docent Andriessen kreeg. Met dat advies in zijn achterhoofd maakte hij On the slow weather of dreams. Ook Bettison refecteert op het fenomeen de staat en ziet vanuit het nu een heel andere samenleving. Een waarin we onze eigen realiteit creëren met onze keuzes op het gebied van nieuwsmedia, kijk- en luistergewoonten. Dit bracht hem tot een eclectisch concept waarin verschillende, soms wonderlijke, perspectieven uitgewerkt worden. In overeenstemming hiermee gebruikt hij teksten uit verschillende tijden en plaatsen. De stemmen vormen het middelpunt van het stuk, ook de harpen, gitaren en piano’s hebben een prominente rol.

 

Contextprogramma
Bij de uitvoering in Utrecht (Gaudeamus Festival), Amsterdam en Straatsburg komt er een programma rondom de uitvoering van het werk van Andriessen en Bettison. Een aantal componisten  en schrijvers is uitgenodigd om een persoonlijke reflectie te maken op zowel het werk De Staat als op het fenomeen ‘de staat’. Dat kan uiteenlopende vormen aannemen, van een mini-installatie tot een korte compositie voor één of meerdere musici, van heel persoonlijk en intiem tot groot en uitbundig.

Louis Andriessen

De Staat

Oscar Bettison

On the slow weather of dreams - Geschreven in opdracht van Asko|Schönberg

Asko|Schönberg

Ensemble Klang

Clark Rundell dirigent

ism studenten Conservatorium van Amsterdam

Word Vriend van Asko|Schönberg en steun onze uitvoeringen. Lees hier meer

Binnenkort

sep. 4

woensdag

19:00
Gaudeamus Festival

Utrecht

TivoliVredenburg

€29€39
Tickets

sep. 12

donderdag

20:15
Inleiding 19:15 door Michel Khalifa

Amsterdam

Muziekgebouw aan ‘t IJ

€37,50€47
Tickets

sep. 20

vrijdag

20:00

Straatsburg

Musica Festival

€10€25
Tickets

nov. 13

woensdag

20:45
November Music

Den Bosch

Theater aan de Parade

€16,75€33,50
Tickets

nov. 24

zondag

20:15

Den Haag

Amare

€11€35
Tickets

nov. 25

maandag

0:00
Sounds of Music

Geweest