fbpx
on air now

De Raadselachtige Vivier


 

home

feb 29 2020

De intrigerende Claude Vivier – Canadees die zijn bronnen zocht in het zuidoosten van Azië en het Midden-Oosten – staat centraal in dit concert. De Nederlands-Iraanse Reza Namavar schrijft een nieuw werk.

Ruim tien jaar geleden bracht dirigent Reinbert de Leeuw het werk van de raadselachtige Canadese componist Claude Vivier, de man die zijn eigen dood voorspelde in zijn laatste compositie, groots onder de aandacht. Nog steeds is zijn muziek, waarin invloeden van zijn leermeester Karlheinz Stockhausen, de Franse spectralisten en de volksmuziek van Java, Bali en Iran samenkomen, geen gemeengoed. De NTR ZaterdagMatinee geeft uitgebreid aandacht aan een aantal van zijn meesterwerken waarin de obsessie met de dood misschien wel het belangrijkste thema is.

Speciaal voor dit concert kreeg de Nederlandse componist met Iraanse wortels Reza Namavar het verzoek een nieuw werk te schrijven. De componist die in 2014 al eens Versnelheijdsbinderh schreef voor de ZaterdagMatinee werd in 2017 geëerd met de eerste tweejaarlijkse Willem Breukerprijs, een prijs voor een componist wiens werk wordt gekenmerkt door ‘vrijheid, een hartelijke brutaliteit en een volstrekt open geest’. Dus u bent – in vrolijke zin – gewaarschuwd.

Bekijk ook de andere Vivier-concerten en het programma Schatkamer waarin Hans Goedkoop aandacht besteed aan de persoon Vivier en zijn muziek.

Claude Vivier

Zipangu
Pulau Dewata bew. Arnold Marinissen
Wo bist du licht!
Lonely Child

Reza Namavar

Tiaré Tahiti wereldpremière, opdracht Asko|Schönberg, met steun van Fonds Podiumkunsten

Asko|Schönberg

Ensemble Academie

Slagwerk Den Haag

Bas Wiegers dirigent
Katrien Baerts sopraan
Barbara Kozelj mezzosopraan

Word Vriend van Asko|Schönberg en steun onze uitvoeringen. Lees hier meer

feb. 29 2020

zaterdag

14:15

Amsterdam

Concertgebouw, Grote Zaal

Backstage