fbpx
on air now

De Fifties I


Vulkanische vernieuwingsdrang en ongekende experimenteerdrift

home

okt 9 2013

De jaren vijftig. Terwijl uit de naoorlogse puinhopen een nieuwe samenleving wordt opgetrokken, staat ook de muziek in het teken een radicale herijking. Tijdens dit concert maakt Asko|Schönberg een muzikale tournee door het toenmalige Europa, waar vulkanische vernieuwingsdrang en ongekende experimenteerdrift de boventoon voeren.

De reis voert van Duitsland en Vlaanderen, waar Stockhausen en Goeyvaerts de leer van het serialisme prediken, naar Frankrijk en Italië. Aangespoord door twaalftoonstovenaar Dallapiccola geven de jonge Nono en Maderna hier hun eigen draai aan de erfenis van Schönberg en consorten. Ondertussen trekt André Jolivet in Frankrijk zijn eigen plan: zijn Tweede trompetconcert is een tumultueus eerbetoon aan Varèse-achtige klankmassa’s en jazz.

Volta, performance vanaf 15.00 uur in de entreehal, gratis
Dick Raaijmakers, een van de grondleggers van de elektronische muziek in Nederland, overleed woensdag 4 september op 83-jarige leeftijd in Den Haag. Zijn performance Volta uit 1995 is op woensdag 9 oktober te zien in de Entreehal van het Muziekgebouw.
Volta is een performance van een paar uur waarin de eerste elektrische batterij, de ‘Zuil van Volta’ uit 1800, op grote schaal wordt nagebouwd. Bouwers maken een kolossale batterij van koperen en zinken platen en 2000 kilo in zuur gedrenkte vodden. Uiteindelijk zorgt deze installatie voor het oplichten van een gloeilamp. Dit hoogtepunt vindt naar verwachting plaats vlak voor aanvang van het concert. 

 

Artists

Bruno Maderna
Serenata no. 2
Luigi Dallapiccola
Goethe-Lieder
Karel Goeyvaerts
Opus 3 met gestreken en geslagen tonen 
Karlheinz Stockhausen
Kreuzspiel
Luigi Nono
Polifonica – Monodia – Ritmica
Luigi Dallapiccola
Piccola musica notturna
André Jolivet
Concerto pour trompette et orchestre n° 2

Asko|Schönberg
dirigent
Etienne Siebens
trompet
Hessel Buma
sopraan
Lauren Armishaw

 

Word Vriend van Asko|Schönberg en steun onze uitvoeringen. Lees hier meer

okt. 9 2013

woensdag

20:15

Amsterdam

Muziekgebouw aan ‘t IJ