fbpx
on air now

Dark Skies – Holland Festival


Geannuleerd

home

jun 15 2023

Tot onze spijt moeten wij u mededelen dat de voorstelling Dark Skies is geannuleerd. Blixa Bargeld heeft ons laten weten dat hij om medische redenen niet zal kunnen optreden, en zonder hem kan deze voorstelling niet plaatsvinden. Samen met coproducent Holland Festival en de andere uitvoerenden onderzoeken we of het mogelijk is Dark Skies tijdens een volgende festivaleditie alsnog te presenteren.
Holland Festival Ticketservice neemt contact op met de kaartkopers voor verdere afhandeling.

De jonge componist Jamie Man en muziekicoon Blixa Bargeld vinden elkaar in een gezamenlijke ode aan de duisternis met een groot ensemble waarin de stem van Bargeld centraal staat.

Voor dit grootschalige muziekwerk liet componist Jamie Man zich inspireren door de opkomst van Dark Sky Reservaten – zonder lichtvervuiling – en astronomisch mysterie: met ieder minuscuul beetje begrip dat we verwerven, neemt het mysterie van ons universum exponentieel toe. We projecteren in deze donkere, onbekende ruimte onze eigen verhalen, vragen en het belang van ons bestaan. In de duisternis zoeken we het licht en soms lijken de sterren antwoord te geven.

 

Randgebieden van het gehoorspectrum

Voor Dark Skies werkt Man met een grote groep van vijfenveertig musici wiens instrumenten en klanken elkaar vinden zonder aan een klassieke orkestsamenstelling te voldoen. De uitzonderlijke bezetting bestaat onder meer uit zeven percussionisten  en een gedeconstrueerd orgel dat een zware focus legt op de uiterste randgebieden van het menselijk gehoorspectrum. De hoogste en de laagste frequenties, tot en met infrageluid, worden via luidsprekers, subwoofers en objecten elektronisch door de ruimte verspreid. In het midden van dit alles staat één buitengewone menselijke ‘stemmachine’, de legendarische leadzanger van de groep EINSTÜRZENDE NEUBAUTEN, Blixa Bargeld.

De bijzondere opstelling maakt het voor het publiek mogelijk om zich vrij te bewegen tussen de verschillende clusters van musici en objecten, die verspreid in de ruimte staan.

 

Jamie Man:

‘Nachtdieren jagen in het donker op hun prooi. De lampen die onze nachten verlichten, bedreigen hun bestaan en vervuilen ons eigen zicht op de astronomische wonderen. Het is alleen door donkere luchten dat we voorbij de beperkingen van onze eigen atmosfeer kunnen kijken en zo de horizon van onze existentiële grenzen verbreden.’

 

Beluister de podcast van de Groene Amsterdammer over deze productie.

 

Mede tot stand gekomen met steun van Muziekfonds Mauricio Kagel.

Asko|Schönberg

Slagwerk Den Haag

Studenten Conservatorium van Amsterdam

Jamie Man compositie en muzikale leiding
Blixa Bargeld zang en tekst
James McVinnie orgel
Tatiana Rosa electronica

Word Vriend van Asko|Schönberg en steun onze uitvoeringen. Lees hier meer

jun. 15 2023

donderdag

20:30
geannuleerd

Amsterdam

Muziekgebouw aan ‘t IJ