fbpx
on air now

CONNECT


Europees initiatief voor nieuwe muziek

home

nov 5 2016

Samen met drie andere Europese ensembles voor nieuwe muziek is Asko|Schönberg uitgenodigd om te participeren in het project CONNECT. De Art Mentor Foundation Lucerne, initiatiefnemer van CONNECT, lanceert dit project vanuit de wens nieuw publiek te verbinden aan  het geluid en de expressie van de muziek van nu.

De dialoog tussen publiek, uitvoerders en makers is de kern van het project, met het doel om hierin een nieuwe relatie te ontwikkelen. De uitvoeringen kunnen plaatsvinden in elke sociale context, van concertzaal tot festivalterrein. Voor deze eerste editie zijn aan de jonge, aankomende componisten Christian Mason en Huang Ruo compositie-opdrachten verstrekt. Zij laten ieder op geheel eigen wijze het publiek een dialoog aangaan met de musici van Asko|Schönberg. Het publiek is geen passieve toehoorder maar gaat bijdragen aan het tot stand brengen van de auditieve en visuele compositie. Scheidslijnen tussen publiek en uitvoerenden verdwijnen in een organisch proces en publiek en ensemble delen in een gezamenlijke ervaring.  
De Chinees-Amerikaanse componist Huang Ruo, dit seizoen de eerste composer-in-residence bij het Concertgebouw, creëert een ruimtelijke, visuele, akoestische en interactieve performance, waarbij hij de Chinese Muur als muzikale metafoor voor communicatie gebruikt. The Sonic Great Wall brengt verbinding met het publiek tot stand  met behulp van ‘mini-stages’, die de wachttorens van de muur verbeelden. Deze mini-stages zijn verspreid in de locatie, maar onderling met elkaar verbonden. De composities van de Brit Christian Mason (1984) worden door verschillende ensembles en orkesten wereldwijd uitgevoerd. Met In the Midst of the Sonorous Islands beoogt hij het publiek onder te dompelen in een mix van geluiden. Door ‘eilanden’ van geluid te verspreiden, neemt het publiek verschillende akoestische effecten waar, afhankelijk van de ruimte en van hoe het publiek en de musici zich verplaatsen in deze ruimte. Het publiek kan participeren door al dan niet van te voren ingestudeerde geluiden te produceren. Beide componisten zijn bij de uitvoering op 5 november aanwezig.

geel met pay off

An initiative generously supported by ART MENTOR FOUNDATION LUCERNE in collaboration with London Sinfonietta, Ensemble Modern, Asko|Schönberg and Remix Ensemble Casa da Música.

 

 

 

Artists

CHRISTIAN MASON
In the Midst of the Sonorous Islands (Nederlandse première)
HUANG RUO
The Sonic Great Wall (Nederlandse première)
A Resonant Theatre for Thirteen Musicians and Audience

ASKO|SCHÖNBERG
dirigent Manoj Kamps 
scenografie Theun Mosk

logo November Music

 

Word Vriend van Asko|Schönberg en steun onze uitvoeringen. Lees hier meer

nov. 5 2016

zaterdag

14:00

Den Bosch

Muzerije