fbpx
on air now

Claude Vivier, een muzikaal continent


Veelkantige, bonte tovermuziek van een wereldreiziger

home

5 mrt 1 mei 2020

Wegens de getroffen maatregelen omtrent het coronavirus gaat het concert op 1 mei helaas niet door. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de betreffende zaal.

De Canadese componist Claude Vivier was nog geen 35 toen hij in zijn Parijse huis vermoord werd door een mannelijke prostitué. Maar Viviers muziek is springlevend.

Als een Marco Polo reisde hij over de wereld en smeedde wat hij hoorde om tot een veelkantige, bonte tovermuziek. Niet voor niks gaf Vivier verschillende composities geografische namen. Vanavond klinken zijn stedenstukken naast elkaar, inclusief Et je reverrai cette ville étrange, Viviers laatste voltooide ensemblewerk. Eilandenfanaat Reza Namavar zet er een fonkelnieuwe compositie over Polynesië tegenover.
De pianosolo Shiraz is vernoemd naar de Iraanse plaats waar Vivier urenlang twee blinde zangers observeerde. Bouchara (in Oezbekistan) voor sopraan en ensemble is een ‘liefdeslied in een verzonnen taal,’ aldus de componist. In de titel van het kwartet Paramirabo draaide Vivier twee letters om, misschien om het allemaal nog sprookjesachtiger te maken.

Bekijk ook de andere Vivier-concerten en het programma Schatkamer waarin Hans Goedkoop aandacht besteed aan de persoon Vivier en zijn muziek.

Claude Vivier

Pulau Dewata bew. Arnold Marinissen
Paramirabo
Et je reverrai cette ville étrange
Bouchara
Shiraz

Reza Namavar

Tiaré Tahiti opdracht Asko|Schönberg, met steun van Fonds Podiumkunsten

Asko|Schönberg

Ensemble Academie

Slagwerk Den Haag

Manoj Kamps dirigent
Katrien Baerts sopraan
Pauline Post pianist

Word Vriend van Asko|Schönberg en steun onze uitvoeringen. Lees hier meer

Binnenkort
Geweest

mei. 1 2020

vrijdag

20:00

Arnhem

Musis

mrt. 8 2020

zondag

20:00

Utrecht

TivoliVredenburg

Gratis toegankelijk
Tickets

mrt. 5 2020

donderdag

20:15

Amsterdam

Muziekgebouw aan ‘t IJ

Gratis toegankelijk
Tickets

Backstage