fbpx
on air now

‘Blind’ for non-existent soloist and ensemble


Asko|Schönberg, Slagwerk Den Haag & Jameszoo

home

4 okt 9 nov 2023

Uit zijn eigen muziek verdwijnen, dat is wat Jameszoo wilde. Het is compleet mislukt, zegt hij zelf. Maar wat een glorieuze mislukking! Hij ontwikkelde een instrument dat niet alleen zelfspelend is, maar ook improviseert en communiceert met live spelende musici. Zij laten zich door de niet-bestaande solist uitdagen tot een onvoorspelbaar muzikaal spel.

Elektroakoestisch worstelen

De veelzijdige Bossche producer heeft een algoritmisch muzikaal brein ontwikkeld dat een piano bespeelt én reageert op de meestermusici van Asko|Schönberg en Slagwerk Den Haag. Een autonoom instrument tussen de musici, een soort disklavier 2.0.
En Jameszoo zelf, verbaasde god in zijn eigen klankuniversum, bestookt ze waar hij kan met zijn elektronica. Een uniek staaltje elektroakoestisch worstelen om nooit te vergeten.

 

Gerobotiseerde piano

Jameszoo, alias Mitchel van Dinther heeft een internationale reputatie als dj en producer van experimentele elektronische jazz. ‘Naïeve computerjazz’ noemt hij die zelf. Op zijn laatste album, Blind (2022), legt Jameszoo zich toe op instrumenten die door middel van zelflerende algoritmes zichzelf bespelen. Daardoor is het klinkende resultaat steeds anders. En de sonoriteiten zijn nog uitheemser dan eerder. Jameszoos disklavier (gerobotiseerde piano) staat in de traditie van de pianola-etudes van Conlon Nancarrow: muziek die voor mensen vaak fysiek onmogelijk te spelen is. Maar wat een trip.

Lees het interview met Jameszoo over dit project.

 

In festival Sounds of Music, 1 november, wordt het concert voorafgegaan door MA(N|CHINE) van Zeno van den Broek door Slagwerk Den Haag.


De ontwikkeling van dit project is mede mogelijk gemaakt door Rizoom. Mede tot stand gekomen met steun van Fonds Podiumkunsten en Muziekfonds Mauricio Kagel.

Asko|Schönberg

Jameszoo’s Blind Group

Slagwerk Den Haag

Ed Liebrecht dirigent
Jameszoo electronics
Ruimtetijd podiumbeeld
Jameszoo, foto Marcel Veldman

Word Vriend van Asko|Schönberg en steun onze uitvoeringen. Lees hier meer

Binnenkort
Geweest

nov. 9 2023

donderdag

21:45
November Music - Azijnfabriek

nov. 1 2023

woensdag

20:30
Sounds of Music

Groningen

Spot - De Oosterpoort

okt. 19 2023

donderdag

20:15
Onderdeel van ADE; inleiding 19:15 door Joep Stapel

Amsterdam

Muziekgebouw aan ‘t IJ

okt. 14 2023

zaterdag

20:15

Den Haag

Korzo Theater

okt. 4 2023

woensdag

20:15
Première

Rotterdam

De Doelen