fbpx
on air now

Bartók &Beyond


Over de grenzen van klassieke muziek

jan 23 2025

In onze serie &Beyond neemt violist Joseph Puglia je mee op een muzikale ontdekkingsreis, waarbij elke editie begint met een bijzondere componist. Deze editie vertrekt vanuit de Hongaarse componist Béla Bartók en verkent de grenzen van het ‘klassieke’ muziekgenre en de invloed van niet-klassieke muziek daarop.

Bartók (1882-1945) verzamelde duizenden volksmelodieën van zijn geboorteland tot aan Algerije en Turkije en gebruikte de klanken van deze muziek in zijn composities. Zijn Contrasts schreef hij zelfs voor een jazzmuzikant. Als een van de meest vooruitstrevende componisten van de 20e eeuw, durfde hij bewust buiten de traditionele klassieke paden te treden.

Ook de andere componisten die te horen zijn in deze editie van &Beyond laten zich niet begrenzen in het mengen van stijlen.  Helena Winkelmans  speelde ooit in een rockband en dat is te horen in haar Ciaccona.  Ook al is de chaconne een oude barokke muziekvorm, ze vraagt de violist om te ‘rocken’ als op een elektrische gitaar.  Dan hebben we nog Richard Ayres met zijn Trödelmarkt, een ‘anti-concert’ voor viool. Hierin hij de virtuositeit van de uitvoerder in een ironisch daglicht stelt, terwijl de muziek schiet van barok naar nachtclubmuziek, aangevuld met een scala aan eigengemaakte audio-opnames.

 

Béla Bartók

Contrasts

Helena Winkelman

Ciaccona

Richard Ayres

No. 53 (Trödelmarkt): NONcerto for violin

en andere werken

Asko|Schönberg

Joseph Puglia viool, curator

Foto: Joseph Puglia, fotograaf: Tom ten Seldam

Word Vriend van Asko|Schönberg en steun onze uitvoeringen. Lees hier meer

jan. 23 2025

donderdag

20:15

Amsterdam

Muziekgebouw aan ‘t IJ

€31€39
Tickets