on air now

Sydney Festival presents: Antarctica


Opera over het geheimzinnige zuidelijke continent van de Australische componist Mary Finsterer in opdracht van Asko|Schönberg.

5 8 jan 2023

Na een succesvolle première tijdens het Holland Festival brengt Asko|Schönberg de opera Antarctica van de Australische componiste Mary Finsterer naar het internationaal vermaarde Sydney Festival in Australië. Antarctica speelt tijdens de openingsavond op 5 januari 2023 en nog drie keer erna. Ook speelt Asko|Schönberg tijdens het festival op 9 januari een concert in het Sydney Opera House, waarbij Nederlandse componisten in de spotlight staan.

Antarctica verkent de historische, mythische en wetenschappelijke opvattingen en verhalen over het zuidelijke continent. Met een betoverende combinatie van muzikale elementen uit oude en nieuwe stijlen worden we meegevoerd naar de wereld van het zuidelijke continent.

De Zuidpool is een van de laatste plaatsen op aarde waar de mens nauwelijks komt. Het is er te koud en ontoegankelijk. Juist daarom is het een vruchtbare inspiratiebron voor ongekende verhalen en geschiedenissen.

Dit verhaal begint met drie personages uit de eeuw van de ontdekkingstochten, op wonderlijke wijze opgeroepen uit het geheugen van een jong meisje: een cartograaf, een natuurwetenschapper en een filosoof, met ieder hun eigen dromen en verwachtingen over het mysterieuze landschap. Hun motivaties lopen uiteen van liefdevolle nieuwsgierigheid tot arrogante bezittingsdrang. Maar wat ze vinden is veel groter dan henzelf.

Actualiteit
Ter voorbereiding van haar opera organiseerde Finsterer een symposium aan de Universiteit van Tasmanië waar zij en librettist Tom Wright wetenschappers van het Instituut voor Marine en Antarctische Studies konden ontmoeten. ‘In een tijd van toenemende bezorgdheid over onze ecologie, de verplaatsing van bevolkingsgroepen en een verhoogd bewustzijn van hoe kwetsbaar onze oceanen zijn, is Antarctica een actueel verhaal.’

 

LEES MEER over de achtergrond, totstandkoming en samenwerking tussen kunst en wetenschap op onze Backstage.
BELUISTER de podcast over Antarctica waarin Fedor Teunisse (artistiek directeur Asko|Schönberg) wordt geïnterviewd.

 

NB zie ook ons Dutch-Australian concert in het Sydney Festival.

 

Co-productie: Sydney Chamber Opera, Asko|Schönberg en Holland Festival, met steun van Carriageworks, NSW Government through Create NSW. Uitgeverij Schott Music.

Antarctica has been commissioned by Asko|Schönberg, with the generous assistance of The Julian Burnside AO Trust for Mary Finsterer and the University of Tasmania.

 

Sydney Festival

Sinds 1977 speelt Sydney Festival zich jaarlijks af op vele locaties in de stad, van de straat tot het strand, en van statige theaters tot underground locaties. Niet alleen muziek komt aan bod maar ook theater, muziek, dans, beeldende kunsten en alle live-experimenten die daar tussenin zitten.

Mary Finsterer

Antarctica

Asko|Schönberg

Jack Symonds dirigent
Tom Wright libretto
Imara Savage regie
Elizabeth Gadsby kostuum- en setdesign
Mike Daly filmmaker
Alexander Berlage lichtontwerp
Jane Sheldon, Jessica O’Donoghue, Anna Fraser, Michael Petruccelli, Simon Lobelson zangers

Word Vriend van Asko|Schönberg en steun onze uitvoeringen. Lees hier meer

Binnenkort
Geweest

jan. 8 2023

zondag

19:30

Sydney - Carriageworks

jan. 7 2023

zaterdag

19:30

Sydney - Carriageworks

jan. 6 2023

vrijdag

19:30

Sydney - Carriageworks

jan. 5 2023

donderdag

19:30

Sydney - Carriageworks

Backstage