fbpx
on air now

Antarctica – Holland Festival


Opera over het geheimzinnige zuidelijke continent

5 6 jun 2022

Het nieuwe werk van de Australische componist Mary Finsterer verkent de historische, mythische en wetenschappelijke opvattingen en verhalen over het zuidelijke continent. Met een betoverende combinatie van muzikale elementen uit oude en nieuwe stijlen worden we meegevoerd naar de wereld van Antarctica. Antarctica gaat in première op het Holland Festival.

De Zuidpool is een van de laatste plaatsen op aarde waar de mens nauwelijks komt. Het is er te koud en ontoegankelijk. Juist daarom is het een vruchtbare inspiratiebron voor ongekende verhalen en geschiedenissen.

Dit verhaal begint met drie personages uit de eeuw van de ontdekkingstochten, op wonderlijke wijze opgeroepen uit het geheugen van een jong meisje: een cartograaf, een natuurwetenschapper en een filosoof, met ieder hun eigen dromen en verwachtingen over het mysterieuze landschap. Hun motivaties lopen uiteen van liefdevolle nieuwsgierigheid tot arrogante bezittingsdrang. Maar wat ze vinden is veel groter dan henzelf.

 

Actualiteit
Ter voorbereiding van haar opera organiseerde Finsterer een symposium aan de Universiteit van Tasmanië waar zij en librettist Tom Wright wetenschappers van het Instituut voor Marine en Antarctische Studies konden ontmoeten. ‘In een tijd van toenemende bezorgdheid over onze ecologie, de verplaatsing van bevolkingsgroepen en een verhoogd bewustzijn van hoe kwetsbaar onze oceanen zijn, is Antarctica een actueel verhaal.’

 

LEES MEER over de achtergrond, totstandkoming en samenwerking tussen kunst en wetenschap op onze Backstage.
BELUISTER de podcast over Antarctica waarin Fedor Teunisse (artistiek directeur Asko|Schönberg) wordt geïnterviewd.

 

Co-productie: Sydney Chamber Opera, Asko|Schönberg en Holland Festival, met steun van Carriageworks, NSW Government through Create NSW. Uitgeverij Schott Music.

Antarctica has been commissioned by Asko|Schönberg, with the generous assistance of The Julian Burnside AO Trust for Mary Finsterer and the University of Tasmania.

Mary Finsterer

Antarctica - wereldpremière

Asko|Schönberg

Tom Wright libretto
Jack Symonds dirigent
Imara Savage regie
Jane Sheldon zang
Jessica O’Donoghue zang
Anna Fraser zang
Michael Petruccelli zang
Simon Lobelson zang
Elizabeth Gadsby set- en kostuumontwerp
Mike Daly filmmaker
Alexander Berlage lichtontwerp
Arne Bock sound design

Foto: Annie Spratt/bewerking Dean Golja

Word Vriend van Asko|Schönberg en steun onze uitvoeringen. Lees hier meer

Binnenkort
Geweest

jun. 6 2022

maandag

20:30

Amsterdam

Muziekgebouw aan ‘t IJ

jun. 5 2022

zondag

20:30
Première

Amsterdam

Muziekgebouw aan ‘t IJ